Mejla

Helle Klein

Vårtröttheten har intagit Rosenbad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Minns valrörelsen för fyra år sedan. De borgerliga parti-ledarna log i kapp på nyhetsbilderna. De utstrålade kampvilja och lust till politiken. Överallt deras leenden.

Nu ser de betydligt mer sammanbitna ut. Efter fyra års regerande tycks vårtröttheten ha slagit till i Rosenbad. Inte ens Centerledaren Maud Olofsson verkar ha någon energi.

Mänskligt sett är det förståeligt. Att ägna dag och natt åt att försöka styra landet sliter. När inte heller väljarna tycks uppskatta det man gjort blir det förstås extra tungt.

I opinionsmätning efter opinionsmätning leder de rödgröna. Av den borgerliga regeringens partier är det bara Moderaterna som tjänar på alliansbygget. Partier som Centern och Kristdemokraterna håller på att utplånas från den politiska kartan.

Det är nervöst i Rosenbad. Många, inte minst denna ledarsida, har under lång tid efterlyst de rödgrönas alternativ till regeringspolitiken. Men faktum är att den borgerliga alliansen inte heller har presenterat sin politik för framtiden. Medan det var glasklart vad de nya Moderaterna och alliansen gick till val på 2006 är det betydligt mer diffust nu.

Då, för fyra år sedan, bemödade sig Reinfeldt, Borg och de andra att prata om sin egen politik i stället för att klaga på Socialdemokraterna.

Redan ett år före valet hade allianspartierna enats om sin politik hemma hos Hägglund i Bankeryd.

I dag hör vi dem nästan enbart klanka på Sahlin och skrämmas med ”kommunistspöket Ohly”. Anders Borg ägnade sig mer åt att analysera oppositionens politik än sin egen under budgetveckan nyligen.

Regeringen verkar helt enkelt lida av dåligt självförtroende. Eller är det så att nervositeten inför dåliga opinionssiffror skapat slitningar internt?

Tidskriften Fokus är inne på detta (16/4). Regeringströtta, lyder rubriken på ett intressant reportage som är bildsatt med de tre – Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Per Schlingmann.

”Reinfeldt sprider rädsla, Borg har för mycket makt, Schlingmann är ytlig. Och var är politiken?”, sammanfattar den politiska reportern Anita Kratz som genom mängder med intervjuer kartlagt stämningarna i och runt Rosenbad.

Det är ingen rolig läsning för den som håller på det blåa laget. Statsminister Reinfeldt antar allt mer av Göran Perssons kritiserade despotiska drag.

”Fredrik har utvecklat en kultur som gör folk omkring honom rädda. Misslyckas du så åker du ut”, säger en moderat i partiledarkretsen.

”Fredrik är en duktig statsminister, men vi tycker att han är en usel partiledare”, säger en av de missnöjda moderaterna i riksdagen.

Att döma av Fokus reportage verkar energin ha gått ur alliansen. Moderatledningen utvecklar mer och mer en bunkermentalitet och de andra partierna känner frustration.

Fortfarande vet väljarna inte vad allianspartierna tänker gå till val på, förutom viljan att fortsätta regera. Det sitter tolv arbetsgrupper som leds av varsitt statsråd. Grupparbeten pågår visst både till höger och vänster i svensk politik.

Nästa måndag presenterar de rödgröna sitt gemensamma budgetförslag. Då vet vi förhoppningsvis mer om vad oppositionen vill.

Den borgerliga alliansen har presenterat sin nya logga.

Kampanjen kommer före politiken denna gång.

Viljan till makt för maktens egen skull, kan det också kallas.

Av: 

Helle Klein

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Helle Klein