Ledare

Öppenheten under attack

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Nu, och den närmaste tiden avgör vi, var och en av oss, vilket land vi vill leva i”

rädsla Bombattacken i Stockholm i lördags väcker många frågor om säkerheten i vårt samhälle.
rädsla Bombattacken i Stockholm i lördags väcker många frågor om säkerheten i vårt samhälle.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa många kloka saker på gårdagens korta presskonferens med anledning av bombåden i Stockholm. Han manade till lugn, eftertanke, och vikten av att inte dra förhastade slutsatser. Han menade också att demokratin och rättsprocessen måste få ta tid och ha sin gång.

Väcker många frågor

Fredrik Reinfeldts viktigaste poäng var dock en annan, nämligen den att detta samhälle är värt att på alla sätt försvara.

Bombdåden i lördags är skrämmande, och väcker frågor om vår säkerhet. Men händelserna är framför allt en attack på vår öppenhet. Hur vi svarar på denna utmaning kommer också att definiera vilken typ av samhälle vi vill vara.

Därför var Reinfeldts presskonferens viktig, och hoppingivande.

Vem eller vilka som ligger bakom lördagkvällens bombdåd är fortfarande oklart. Säpo har tagit över utredningen, och har inlett förundersökning om terroristbrott. Vad syftet var med sprängningarna återstår ännu att se. Att Sverige med snäv marginal undvek en större katastrof står klart.

Vad vi också vet är att det som hänt redan håller på att förändra Sverige. Nu, och den närmaste tiden avgör vi, var och en av oss, vilket land vi vill leva i. Ett som orkar vara öppet, eller ett som sluter sig i rädsla och misstänksamhet.

Ett öppet samhälle byggs inte av politiker eller institutioner, även om dessa är viktiga. Ett öppet samhälle byggs i grunden av ansvarstagande medborgare.

De flesta i vårt land skriver under på att Sverige ska vara ett tolerant, demokratiskt, mångkulturellt land präglat av respekt för alla människors lika värde. Det är lätt att säga, och mycket svårare att praktisera när rädslan blir en faktor.

Helt oacceptabelt

I dag, två dagar efter bombningarna, räcker det egentligen med att konstatera tre saker. Det ena är att terror aldrig kan accepteras, oavsett i vilket syfte eller vem det är som ligger bakom.

Det andra är att man aldrig får blanda ihop en ensam terrorist, eller grupp av terrorister, med en religion eller folkgrupp.

Det tredje är att om vi vill leva i ett öppet, tolerant och mångkulturellt samhälle, så kan detta enbart uppnås genom att vi fortsätter att praktisera just öppenhet och tolerans.

Nu behövs samling kring de grundläggande värden som bygger Sverige starkt. I detta har vi alla ett ansvar. Vårt öppna och demokratiska samhälle kan nämligen inte försvaras på något annat sätt.

KP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!