Mejla

Ingvar Persson

Januariavtalet förstör kvinnors livschanser

Stefan Löfven utmanas av LO

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I verkligheten tjänar kvinnor arbetaryrken 21 000 kronor i månaden i genomsnitt. Så blir det när vi tar hänsyn till arbetstiden. Räknat på samma sätt tjänar män i arbetaryrken 5 800 kronor mer varje månad. Jämför vi i stället med män i tjänstemannayrken blir den verkliga månadslönen 42 000 kronor, precis dubbelt så mycket som lönen för en kvinna i ett arbetaryrke.

Siffrorna i årets jämställdhetsbarometer från LO påminner om att bristen på jämställdhet i vårt samhälle är mycket konkret. Skillnaderna mellan kvinnors och mäns villkor begränsar vardagen och livet.

Många kan inte få heltid

Hälften av alla kvinnor i arbetaryrken arbetar deltid. Oftast är det ofrivilligt. En majoritet, sex av tio, arbetar kvällar, nätter och helger. Ändå behöver kommunerna bara erbjuda barnomsorg dagtid och på vardagar.

Så där fortsätter rapporten. Det finns områden – bland annat lönebildningen – där det skett små framsteg. Ändå är bilden klar. I sektor efter sektor består den skillnaden mellan kvinnors och mäns livsvillkor.

Nu tonar ett nytt hot upp sig. LO:s utredare är hårda mot delar av januariavtalet. Uppgörelsen kommer att öka trycket på löner och villkor, särskilt för kvinnliga arbetare. Avtalet riskerar att försämra jämställdhet och urholka välfärden.

Riktigt hårda ord

Alternativet må vara värre, men frågan är om LO någonsin talat så om en regering med en socialdemokratisk statsminister?

Det finns politik för att utjämna livschanserna mellan män och kvinnor. Rapporten pekar på rätten till heltid, tryggare anställningar och bättre arbetsmiljö. Den allmänna välfärden borde byggas ut och föräldraförsäkringen individualiseras.

Inget hokus pokus, men det skulle fungera. De politiker som talar om jämställdhet kan göra skillnad om de bara vill.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Ansvaret för arbetarkvinnors skitlöner är inte bara fackets

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämställdhet

Föräldraförsäkringen

Feminism

LO, Landsorganisationen