Mejla

Eva Franchell

Livspusslet får unga människor klara själva

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nej, det där får de unga barnfamiljerna klara själva.
Nej, det där får de unga barnfamiljerna klara själva.

LEDARE

Har ni också märkt att annonserna blivit allt mer personliga?
Jag får till exempel annonser som riktar sig till äldre kvinnor. De senaste veckorna är det Veteranpoolen som dyker upp i mitt flöde och poolen erbjuder mig att bli livspusselexpert.
Jag klickar in och läser jobbeskrivningen:
"Livspusselexpert – som kan hjälpa våra kunder att få vardagen att gå ihop genom att stötta med till exempel städning, barnpassning och matlagning..."

Unga friska familjer

De vill alltså att jag på ålderns höst ska passa upp på unga och friska medelklassfamiljer som har råd att hyra in mig. Jag är ingen Rut-taliban, men det stör mig att gamla människor uppmanas att ta de tyngsta jobben för att fylla ut sina låga pensioner. Livspusselexperten är en gråhårig kvinna, det ser jag på Veteranpoolens bilder. Det nyputsade fönstret skiner bakom henne.

Just gråhåriga svenska kvinnor har lägst pension i hela Norden, ja bland de lägsta i hela EU. Det är inte konstigt att de måste dryga ut den, även jag kör just nu på övertid för att täcka upp för deltiden när barnen var små. Men jag är privilegierad för jag kan sitta här lugnt framför min dator, jag behöver inte bli någon annan människas pusselexpert.

Som ett hembiträde

Men är inte själva poängen med livspusslet att man måste lösa det själv? Barnen måste lära sig att i en familj plockar man undan, man lagar mat tillsammans och i bland får man hämta sina småsyskon på förskolan. Vad blir det för uppfostran om det dyker upp ett hembiträde som gör barnen sysslolösa?
Det blir väl som förr i tiden när det i varje burget hem fanns ett hembiträde som slet medan barnen klinkade på pianot eller åkte släde.
Det är mycket som håller på att bli som förr i tiden. Äldre kvinnor förutsätts ju också ta hand om sina ännu äldre mammor och när de har dött är det de äldre makarna som ska ha vård. Hemtjänsten går på knäna och äldreomsorgen har lagts ner. 140 000 svenska kvinnor slutar jobba för att ta hand om sina anhöriga. Sannolikt har vi många fler kvinnliga pensionärer som tar hand om sina sjukliga män.

Tålmodiga äldre kvinnor

Man ser dem överallt på stan, tålmodiga äldre kvinnor med skröpliga gamla gubbar. Det blir stressigt för de kvinnorna om de också ska vara livspusselexperter i poolen. En bättre lösning vore kanske att regeringens pensionsgrupp såg över kvinnornas pensioner. Hela pensionssystemet behöver stärkas för att bli mer rättvist.
Ännu bättre blir det om äldreomsorgen också stärks så att mammorna och männen får den omsorg de behöver. Barnfamiljerna däremot, de får gärna pussla själva. Gamla människor ska i varje fall inte känna sig ekonomiskt tvingade att pussla i unga människors hem.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Jobbar hela livet - får usel pension

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Jämställdhetspolitik

Feminism

Familjepolitik