ÅSIKT

Palestinskt samarbete skapar hopp om fred

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Khalil Hamra / AP TT / NTB SCANPIX
LEDARE

Det har gått två veckor sedan de palestinska organisationerna Fatah och Hamahs skrev en överenskommelse om samarbete i Kairo. Sedan dess har arbetet med att lämna över makten i Gaza till den palestinska myndigheten pågått.

Frågan som ställs världen över är dock den samma som för fjorton dagar sedan. Kan en enad palestinsk ledning skapa förutsättningar för fred i Mellanöstern?

Beror på Israel

Svaret är nog att det fortfarande beror på premiärminister Netanyahu och den israeliska regeringen.

Splittringen i det palestinska ledarskapet har aldrig varit grunden till konflikten mellan israeler och palestinier. Den finns i stället i den israeliska ockupationspolitiken, och i det faktum att Palestina kvadratmeter för kvadratmeter fylls av nya israelisk bosättningar.

Med det sagt har palestinierna inte alltid haft goda ledare. Sprickan mellan Hamahs och Fatah efter det valet 2006 - som Fatah förlorade - och det efterföljande striderna har varit en tragedi. Det palestinska området delades i två, styrda av två regimer. Det som såg ut att kunna bli ett demokratiskt genombrott åratal innan den arabiska våren förvandlades i sin motsats.

Plågat befolkningen

Under Hamahs styre har befolkningen i Gaza inte bara plågats av en inkompetent och totalitär regim. De har också tvingats genomleva tre krig och en avspärrning som gjort vardagen outhärdlig. På Västbanken har den palestinska befolkningen fått se hur drömmen om ett eget land blivit allt mer avlägsen och de israeliska kontrollerna allt mer kränkande.

Om samarbetet mellan de båda palestinska grupperna visar sig fungera kan det leda till att vardagen i Gaza blir lite mer uthärdlig, och det kommer att ge ökad tyngd åt den palestinska presidenten Abbas i den diplomatiska världen.

Det är goda nyheter, de första på mycket länge från den här delen av världen.

Om det dessutom skulle leda till att den stendöda fredsprocessen kunde få nytt liv skulle det vara fantastiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Palestina

Fatah