Mejla

Jonna Sima

Nya språkröret måste ge MP en Greta-effekt

Kan göra Miljöpartiet relevant i debatten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Märta Stenevi kan bli Miljöpartiets nya språkrör den sista januari när  Isabella Lövin lämnar politiken.
Märta Stenevi kan bli Miljöpartiets nya språkrör den sista januari när Isabella Lövin lämnar politiken.

Greta Thunberg har samlat tusentals människor i manifestationer för klimatet. Men det parti i Sverige som har miljö och klimat som profilfråga riskerar att åka ur riksdagen vid nästa val. Av någon anledning har inte Miljöpartiet lyckats rida på den gröna våg som har sköljt över landet de senaste åren. Partiets två språkrör, Per Bolund och Isabella Lövin, får ständigt låga förtroendesiffror.
Stavas vändpunkten Märta Stenevi? MP:s nuvarande partisekreterare har i alla fall föreslagits som nytt kvinnligt språkrör av partiets riksvalberedning. Få utanför den miljöpartistiska kretsen känner till Stenevi, som bara varit partisekreterare i ett drygt år och inte sitter i riksdagen.

Valet av Stenevi är en markering

För en utomstående kan valet kännas märkligt, med tanke på att det fanns åtta kandidater till att efterträda Isabella Lövin. En av dem, Åsa Lindhagen, är jämställdhetsminister i regeringen. Riksdagsledamoten Karolina Skog har varit miljöminister och är partiets ekonomiskpolitiska talesperson.
Valberedningens beslut om Märta Stenevi ser onekligen ut som en markering.

Utan tvivel står mycket på spel framöver för Miljöpartiet. Det är knappt två år kvar till valet och något måste hända för att inte valdagen ska bli en rysare. På presskonferensen i torsdags sa Märta Stenevi att hennes parti måste bli bättre på att visa väljarna att de har en politik inte bara för klimatet, utan för ett jämlikt samhälle.

Att inte bara rikta sig mot en urban medelklass är nog en klok analys. Det är bara att se på Frankrike när regering satsade på en klimatpolitik utan jämlikhetsprofil. Då uppstod den massiva folkrörelsen Gula västarna och Emmanuel Macron tvingades till att delvis lägga om kursen.

Vanligt folk ska ha råd att äta ekologiskt

Över huvud taget har det blivit svårt att diskutera klimatomställningen utan att också tala om ekonomiska och sociala lösningar. Även Greta Thunberg talar om att ständig ekonomisk tillväxt på dagens villkor och västvärldens konsumtion inte går ihop med klimatmålen. Det gör också dagens unga som kan vara potentiella väljare för MP.

Isabella Lövin har under sin tid som språkrör varit mest engagerad i internationella frågor. Om Märta Stenevi kan lyfta frågan hur vanligt folk ska ha råd att köpa ekologiskt och leva klimatvänligt kan det göra partiet mer relevant i debatten.

Nu har Miljöpartiet två år på sig att bevisa för väljarna varför just de behövs i riksdagen. Kanske är svaret "därför att Greta inte sitter där".

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.