Ledare

Därför blir liberaler så dumma i huvudet

Förstår inte varför folk röstar på SD

Av: 

Daniel Suhonen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Per Svenssons resonemang kring varför människor röstar på SD ekar tomt.
Per Svenssons resonemang kring varför människor röstar på SD ekar tomt.

LEDARE

En av de mest belästa personerna i den vardagliga kulturdebatten är DN:s Per Svensson. Han har ofta bett i sina texter. Vi brukar snacka när vi träffas. Men i debatten som med rätta blossat upp sedan Martin Wicklins infantila feel good-intervju med SD-ideologen Mattias Karlsson visar Svensson dessvärre upp liberalismen som politisk empatistörning.

Över ett uppslag i DN pekar Per Svensson på det intressanta faktum att flera av de högernationalistiska och nationalkonservativa partierna i Europa nu håller på att skaffa sig en intellektuell överbyggnad. Precis som svenska Oikos, bildat av Mattias Karlsson, men hittills helt overksamt utåt, ploppar idéinstitut, akademier och förmenta forskningsinstitut upp som brunsvarta soppar ur mullen. Tanken verkar vara att skaffa sig intellektuell kredibilitet men också att bygga växlingskontor där ytterhögern kan växla in sina väljarframgångar i regeringsmakt. Vägen dit går över samarbete med den moderata högern.

I allt detta har Per Svensson en massa poänger. I den stora striden med nationalkonservatismen som söker omfamna svenska Kristdemokraterna och Moderaterna blir ”konservatism” en täckmantel för att sudda ut demarkationslinjen mellan demokrati och icke-demokrati, kommer självklart Per Svensson och jag stå på samma sida, likt slutscenen i valfri ”Sagan om ringen"-film.

Det enda som lyser är ett starkt sken av nedvärdering och förakt

Men vägen dit. Hur ser den ut? När Per Svensson ska kommentera de skikt av arbetarklassen och vanliga människor som i land efter land börjat rösta på ytterhögern är hans resonemang i bästa fall tomma. Den bubblande analysen vittnande om expertis, research och ambition vi är vana vid, finns inte där. Det enda som lyser är ett starkt sken av nedvärdering och förakt.

Liberalismen i Per Svenssons tappning har inte fattat någonting om varför människor röstar på SD. För att dra en analogi från Jeppe på berget som Per Svensson kan uppfatta: Liberalernas skribenter ser att folket röstar på SD, men förstår inte varför de röstar på SD.

Det är där vi måste börja. I varför.

Men om detta inte ett ord. Ingen självkritik. Ingen förståelse. Bara ett litet kallt tickande liberalt hjärta

Dels har vi ett av nyliberalismen söndertrasat samhälle. Där arbetare som kämpat hela liv får en månatlig pension så låg att Per Svensson skulle tacka nej till samma summa som moderatorarvode för ett miniseminarium på Bokmässan. Skolan är kass och sönderprivatiserad. Ovanpå detta en skriande segregation och arbetslöshet som också växer ur ett samhälle där Per Svenssons omhuldade ekonomiska liberalism löpt amok. Men om detta inte ett ord. Ingen självkritik. Ingen förståelse. Bara ett litet kallt tickande liberalt hjärta. Det är inte en intelligensfråga, utan handlar om förstånd och bildning av djupare slag. Men denna empatistörning gör dessvärre många av vår tids liberaler politiskt sett dumma i huvudet.

Har den politiska demokratin inte bättre försvarare än så är vi rökta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Biden kan lära S om vänsterpolitik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nationalism

Liberalism

Pension

Segregation

Per Svensson

Sagan om ringen

Konservatism