Mejla

Lina Stenberg

Navalnyjs liv går ännu att rädda

Putins katt och råtta-lek måste stoppas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under onsdagen håller Vladimir Putin sitt tal till federationen. Sannolikt handlar talet inte om Navalnyj eller tystandet av andra oppositionella.
Under onsdagen håller Vladimir Putin sitt tal till federationen. Sannolikt handlar talet inte om Navalnyj eller tystandet av andra oppositionella.

LEDARE

Under gårdagen kom nyheten att den tidigare ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalny förts till sjukhus.

Efter snart tre månader i straffkoloni har hans hälsa snabbt försämrats och anhöriga varnar för att han riskerar akut njursvikt och hjärtstopp.

Och omvärlden har reagerat. I ett uppmärksammat upprop publicerat i världstidningar som Le Monde, Der Spiegel och La Repubblica vädjar 80 kända personlighete till president Putin att ge Navalny rätt vård, då detta förvägrats honom in i det sista.

Biden skärper tonläget

Även USA:s president Joe Biden har i helgen kommenterat behandlingen som "totalt, totalt orättvis och totalt olämplig". Och presidentens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan sade till CNN att den amerikanska regeringen har varnat Ryssland för konsekvenserna ifall Navalnyj skulle dö i fängelset.

Sullivans ord kan tolkas som ett hot. Och kanske är det bra. För det är hög tid att Putin utmanas i det spel som pågått under flera decennier.

Under onsdagen planeras stora protester världen över för Navalnyj. Samma dag som Putin – intressant nog – ska hålla sitt årliga tal till federationen. Vid förra årets tal presenterades den kontroversiella idén om en ny konstitution. Vad som blir morgondagens skräll återstår att se.

Det som sker just nu i Ryssland visar vilken makt Putin har. Hur extremt säkert han sitter. Att oliktänkande har det väldigt svårt och att demokratin är långt borta.

För vem vågar ställa upp i ett val mot Putin, som Navalnyj försökte göra? Vem vågar säga emot eller – gud förbjude – kräva presidentens avgång? Bara för några veckor sedan arresterades 150 oppositionspolitiker i Moskva.

Att Ryssland nu mobiliserat längs ukrainska gränsen sägs vara ännu ett sätt att undanleda uppmärksamheten från den inhemska kritiken.

Putins lek

Det är en katt och råtta-lek som pågår som Putin regisserar och som han inte har några planer på att avsluta. Och han gör det mitt framför ögonen på världens ledare, nästan lite retsamt eftersom han vet att det sannolikt inte får några konsekvenser.

Och hittills har det varit så, den ryska presidenten har kunnat fortsätta sätta skräck i oliktänkande utan större svårigheter.

Fast nu är läget annorlunda. För sanningen är att Aleksej Navalnyj fortfarande lever tack vare att ett annat land intervenerade i de ryska planerna. Om inte Tyskland hade erbjudit sjukhusvård efter förgiftningen med Novitjok i augusti förra året hade han sannolikt redan varit död.

Världens ögon är hårt riktade på Navalnyj. Sanningen är att hans hälsa under de närmaste dagarna kan avgöra vad som sker internationellt och särskilt i relation till USA:s nya administration.

Viktigast är att Navalnyj får leva. Putins katt och råtta-lek måst få ett slut.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Vi har också en historia att skämmas över

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysk politik

Jake Sullivan

Aleksej Navalnyj

Ryssland

CNN

Le Monde

Moskva