Ledare

Politiker, håll er borta från Las denna gång

Den svenska modellen är för viktig för detta spel

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I går kom beskedet att fack och arbetsgivare återupptar förhandlingarna om arbetsrätten.

Det är bra och nödvändigt att detta sköts förhandlingsvägen. Viktiga frågor på arbetsmarknaden avgörs bäst mellan parterna och utan att politikerna lägger sig i.

Men beslutet har flera bottnar. LO är djupt splittrat inför förhandlingarna och flera LO-förbund sa igår bestämt nej till några ytterligare eftergifter. Sista ordet kring frågan är därmed långt ifrån sagt.

Skådespelet de senaste veckorna har annars varit sorgligt. Centern och Liberalerna har drivit att den så kallade "Las-utredningen" ska bli lag. Detta trots att den uppenbarligen strider mot Januariavtalets portalparagraf om att den grundläggande balansen mellan arbetsmarknadens parter ska upprätthållas.

Och Centern och Liberalerna vet detta mycket väl.

Misstroende

Vänsterpartiet har å sin sida hotat med misstroende om inte Stefan Löfven tar avstånd från samma Las-utredning, för att några dagar senare i direktsänd TV backa från samma hot. Detta trots att själva utredningen fortfarande är på remiss och att inga förslag från regeringen ens finns.

– Det är precis det här vi vill, sa Jonas Sjöstedt igår efter beskedet från parterna och drog tillfälligt tillbaka sitt hot om misstroende.

Visst, självklart är det så.

Det är vad alla partier vill, egentligen.

Så varför har vi sett Centern, Liberalerna och Vänsterpartiet ställa ultimativa krav och hota senaste veckan? Eller Sverigedemokrater, moderater och kristdemokrater nappa på hotet om misstroende?

Därför att politik ibland är teater.

Håll er borta

"Politics is show business for ugly people" som den amerikanske komikern Jay Leno konstaterade, "Politik är en nöjesbransch för fula människor".

Men när det gäller anställningstryggheten borde de sitta kvar i publiken.

Så, här finns en lärdom för alla politiker till nästa gång: håll er borta. Lägg er inte i oavsett vad ni eventuellt lärt er om arbetsrätt på någon kurs i något ungdomsförbund.

Den svenska modellen är för viktig för detta spel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Staten ska inte sparka gravida

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsrätt

Las, lagen om anställningsskydd