Mejla

Lina Stenberg

Nuur: "Politikerna har glömt Rinkeby"

För få utrikes födda är vaccinerade

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mohammed Nuur, lokalpolitiker i Rinkeby är kritisk till att vaccineringarna går så långsamt i Stockholms ytterförorter.

Foto: MAGNUS SANDBERG

LEDARE

Vaccineringarna går framåt och flera regioner som Kalmar och Jönköping öppnar nu upp för alla under 65 år.

Också region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg meddelade under onsdagen att fas 4 nu påbörjas.

Men här ligger en hund begraven. För Stockholm är inte alls färdig med vaccineringen av de tre första faserna. I alla fall inte om man ser till hela regionen – inklusive stadens ytterförorter.

Uppsökande vaccinering

Mohamed Nuur, är en S-politiker boende i Rinkeby med stark förankring i det lokala föreningslivet. Han menar att det hade kunnat vara annorlunda. Genom uppsökande vaccinering hade man kunna nå fler också i stadens utsatta områden.

– Politikerna har varit förvånade över att vaccinationstider i Kista centrum och Rinkeby stått lediga, men man har inte bemödat sig att ta reda på varför.

Mohamed Nuur tror att det bästa vore om politikerna ville samarbeta med det existerande civilsamhället, något han bara sett ett fåtal tecken på hittills. Allt, betonar han, borde handla om att rädda liv. Att allas liv ska vara lika viktiga och att de med störst risker bör få vaccinet först.

Visst borde detta vara en självklarhet, och det är också själva anledningen till att Folkhälsomyndigheten fastställt vaccinationsordningen och dess olika faser.

För en vecka sedan publicerade Folkhälsomyndigheten statistik över vaccineringen i landet. Utlandsfödda svenskar är underrepresenterade bland de färdigvaccinerade.

Och Stockholms utsatta förorter sticker ut. Bara drygt fyra av tio 80-plussare med afrikansk bakgrund har fått sprutan jämfört med nio av tio svenskfödda i samma ålder. Och bland personer över 65 år syns samma mönster.

Skamligt av region Stockholm

I stadsdelarna Rinkeby-Kista och Skärholmen, där en stor andel är utrikesfödda, har endast 64 procent respektive 67 procent har vaccinerats . I Norrtälje, där de flesta är svenskfödda, är andelen 85 procent.

Detta är minst sagt skamligt och det borgerliga styret borde lyssna på Mohammed Nuur.

Det handlar inte i första hand om språket, förtydligar han. Inte heller om en ovilja att vaccineras. Viktigast är att göra vaccinationerna tillgängliga utifrån de boendes förutsättningar.

– Jag vill inte läsa i efterhand att människor i riskgrupper har dött för att regionen öppnade upp för fas 4 innan man var klar med de med störst risk för sjukdom.

Det handlar om att rädda liv, bara politikerna vill.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

När Cirkus Starbrink kom till förorten

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rinkeby

Stockholm

Kalmar

Bara

Kista

Folkhälsomyndigheten

Politik