Mejla

Malin Malm

Vunna rättigheter ska aldrig tas för givna

Pride kommer tyvärr vara relevant många år till

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Igår inleddes Stockholm Pride, Sveriges största Pride-evenemang. I år är temat ”Nyckeln till frihet”, som en påminnelse om de framsteg som hbtq-personer världen över vunnit tack vare Pride-rörelsen. Det är ett tillfälle att påminnas om framstegen och kommande strider i kampen mot diskriminering av hbtq-personer.

Stockholm Pride görs sällskap av växande antal årliga Pride-manifestationer Sverige över. Dessutom om några veckor av World Pride där Malmö och Köpenhamn står värdar.

Antalet Prideparader är ett konkret exempel på de framsteg kampen mot diskriminering nått i Sverige. I många orter har det gått från att vara ett okänt fenomen till en naturlig del av ortens årliga rytm. Varje manifestation skickar en signal om att det inte är den du älskar eller din könsidentitet som ska vara det som definierar dig i samhällets ögon, utan vad du gör.

De framstegen är värda att påminna sig om när den negativa utvecklingen, även i Europa, ofta lyfts fram.

Högre otrygghet och ekonomisk utsatthet

Men det finns fortfarande stora framsteg kvar att vinna. Bloddonationsreglerna lyfts ofta fram av hbtq-aktivister som Regnbågsblod. För män skiljer sig reglerna drastiskt åt beroende på om de lever i homosexuella eller heterosexuella monogama relationer. För olikkönade par räcker det med att inte ha haft sex med en ny partner på 3 månader för att ge blod. För samkönade par krävs totalt celibat sex månader innan donation. Detta trots att nya bloddonatorer ofta behövs, att screening av blodet finns och att risken för sjukdomar inte skiljer sig åt vid monogama relationer. När en grupp omotiverat pekas ut på det sättet skickar det en destruktiv signal.

Trångsynthet hindrar fortfarande många hbtq-personer från att komma ut eller söka sig till delar av samhäller där de hade gjort mest nytta. Enligt MSB känner dessutom unga hbtq-personer sig mer otrygga, är mer ekonomiskt utsatta och undviker fler fritidsaktiviteter av rädsla för dåligt bemötande än unga i allmänhet.

Rättigheter och framsteg

Vunna rättigheter ska förstås inte heller tas för givna. Det finns gott om exempel på när hbtq-personers rättigheter dragits tillbaka av bakåtsträvande politiska rörelser. Ofta börjar det med en överpolitisering av identiteter, som i fallet där propagandalagarna i Ungern och Ryssland gör samkönade pars själva existens som politiserat. Då blir vägen kort till diskriminering eller rent av våld riktade mot de utmålade grupperna.

Kollar man närmare på Sverige är få partier så aktiva i hbtq-frågor och sexuella rättigheter som SD. Där är linjen tydlig: man vill begränsa.

Priderörelsens framsteg under 2000-talet bör skapa stor stolthet. I dag, i början på 20-talet, är det viktigt att både värna framstegen och kämpa för framtida segrar i kampen mot diskriminering. Det är inte en liten uppgift och ett gott skäl till Pride-rörelsens relevans.

Pride började som ett streck i sanden efter många år av diskriminering. Nu, över 50 år senare, vet vi att Pride också kommer behövas i många år till.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.