Ingvar Persson

Inför ny värnskatt för att hålla Putin borta

Inte ens Liberalerna borde protestera

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svenska soldater på Gotland.
Svenska soldater på Gotland.

I nästa vecka är det meningen att politikerna i försvarsberedningen ska vara färdiga med sitt förslag. Ingen behöver tvivla på vad det kommer att innehålla.

Militärerna kommer att få mer pengar redan i vårbudgeten. Det som går att göra för att snabbt stärka det svenska försvaret ska också göras och pengar får inte vara ett hinder. Med tanke på världsläget lär inte ens Vänsterpartiets styrelse ha några invändningar.

Det betyder inte att försvaret försvinner från den politiska dagordningen. Behoven försvinner inte tack vare tillfälliga extrapengar.

Sämre läge

Redan i försvarsbeslutet 2020 konstaterade riksdagen att det säkerhetspolitiska läget kräver att vi i Sverige stärker vår förmåga att försvara oss. Det arbetet pågår. Sedan 2017 har vi åter värnplikt och antalet inkallade ökar, om än i för långsam takt. Gamla regementsorter får tillbaka utbildningen av soldater och det finns numer en långsiktig investeringsplan för försvaret.

Men inget av det där kommer att vara tillräckligt efter det ryska överfallet på Ukraina. Det kommer att behövas mer materiel och fler soldater. För en vecka sedan föreslog vi på Aftonbladets ledarredaktion att antalet inkallade ska flerdubblas.

Det kommer att kosta pengar. Inte bara i vårändringsbudgeten utan i varje budget de kommande åren.

Andra behov

Samtidigt vet vi ju att behoven är stora också i andra samhällssektorer. Efter årtionden av försyndelser måste den svenska staten investera i infrastruktur, i energisystemet och inte minst i kompetensutveckling. Det behövs pengar till bostadsbyggande och till klimatinsatser.

Dessutom behöver vården och äldreomsorgen en storsatsning. Pandemin har avslöjat revorna och en snabb titt på de demografiska prognoserna säger något om behoven de närmaste årtiondena.

Kan bara sluta illa

En dragkamp mellan försvaret och till exempel vården kan bara sluta illa. Det behövs nya pengar för att stärka beredskapen, och det betyder nya skatter.
Upprustningen av det svenska försvaret skulle kunna betalas med en värnskatt. Vilket ändamål kan vara mer angeläget än att just värna vårt lands oberoende?

Förslaget borde inte ens vara politiskt kontroversiellt bland de återstående liberalerna.

Den nya skatten måste förstås utformas så att de som har de största resurserna också får betala mest. Ungefär som den skatt som avskaffades för drygt två år sedan med andra ord.


Det svenska försvaret måste stärkas, men hur ska det betalas? Genom att spara på sådant som sjukvård och äldreomsorg . Eller genom att införa en värnskatt för de som har högst inkomst?

I chatten diskuterar Ingvar Persson med läsarna.

Denna chatt är stängd.

 • Ingvar Persson
  10 mars 202209.35

  Klockan har slagit halv och det är dags att stänga chatten.l Jag vill tacka alla som har bidragit med frågor och synpunkter. Diskussionen om hur ett starkare försvar ska betalas lär fortsätta.

 • Ingvar Persson
  10 mars 202209.33

  Hej Peter.

  Jag är inte säker på när du tycker att allt var "optimerat", men det är nog sant att en del försök att härma marknaden skapat problem i delar av den offentliga förvaltningen. Det borde man göra något åt men dessvärre ser vi ju nya privatiseringsexperiment i till exempel arbetsförmedlingen.

  Dessvärre lär inte heller det lösa problemet med försvarets behov. Vill vi ha ett starkare försvar måste vi nog betala för det.

 • 10 mars 202209.30

  Det blir så när vi har en administration som inte kan hantera ekonomin. Tidigare hade vi en utmärkt Försvarsmakt, Sjukvård, Post, Vägverk, Banverk och verksamheter som följde direktiv när vi var både fattigare och mer utspridda. Då fungerade men nu är det nästan katastrof när nödvändiga verksamheter ska ombesörjas.

  Fast visst är det lättare att höja skatter än se till att den offentliga verksamheten optimeras.

  Peter Lilja
 • Ingvar Persson
  10 mars 202209.29

  Hej Anonym.

  Jag förstår att du blir arg, men inte ens alla fallskärmar i världen lär räcka för att ge oss ett starkare försvar.

  Dessutom kan det väl vara värt att sägas att reglerna för till exempel politiker blivit mycket stramare de senaste åren. Jag tror det är bra.

 • 10 mars 202209.27

  Bort med alla fallskärmar. Vanliga arbetare får sparken utan betalning. Jag blir arg varje gång nån gjort fel, sparkas ofår fallskärm. Bistånd till länder som står bakom Putin ska också tas bort.

  Anonym

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.