Ledare

Drottning Elizabeth är bättre som barbie

Brittiska kungahuset är inget att leka med

Av: 

Filippa Ronquist

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Drottning Elizabeth har blivit barbiedocka.
Drottning Elizabeth har blivit barbiedocka.

LEDARE

Det är dags att rusa till Harrod’s! Drottning Elizabeths barbiedocka är äntligen här.

Med svallande grått hår under tiaran, hälften av kroppsmassan bortplockad, halsen förlängd och rynkorna utjämnade har Drottning Elizabeth aldrig sett bättre ut.

I Drottning Elizabeths barbiefigur smälts en symbol för den brittiska imperialismen ner i ett av kapitalismens favoritformat. En storslagen symbios.

Firar 70 år på tronen

Det är för att fira att den brittiska drottningen suttit på tronen i 70 år som barbiedockan har skapats i hennes ära. Den släpptes i samband med drottningens 96:e födelsedag förra veckan.

Monarken Elizabeth är vanligtvis inte att leka med. Men med den förskönade kopian är det fritt fram. Dockan är självklart redan slutsåld.

Det brittiska kungahuset är säkert glada för all uppmärksamhet som kan distrahera från de senaste årens skandaler.

Många skandaler har skakat kungahuset

Som att Drottning Elizabeth dök upp i Panama-läckan. Hon hade placerat flera miljoner pund av sin privata förmögenhet i ett skatteparadis. Lite väl snålt av drottningen, kan man tycka, att försöka undvika att betala skatt. Hon kanske tillfälligt hade glömt att hennes slott och semestrar finansieras med just skattepengar.

Eller Prince Andrews kopplingar till Jeffrey Epstein, finansmannen som i många år utnyttjat unga tjejer med hjälp av sin flickvän Ghislaine Maxwell. Prince Andrew blev tvungen att avsäga sig alla uppdrag kopplade till kungahuset när han anklagades för att ha tvingat en minderårig tjej att ha sex med honom.

Och då har vi inte ens nämnt historien kring Meghan Markle, Prins Harrys fru. Under hela den tid som hon var en del av det brittiska kungahuset fick Meghan Markle utstå aggressiva påhopp från en hatisk brittisk press. Hon blev en måltavla för rasism. Kungahuset verkar inte ha brytt sig, ännu mindre hjälpt till.

Drottningen har blandat sig i politiken

Den brittiska monarkin har fortfarande en politisk ställning som är svår att förstå, och ännu svårare att rättfärdiga. Drottning Elizabeth har ett möte med den brittiske premiärministern varje vecka. Utåt hävdar monarkin att kungafamiljen inte har något inflytande över politiken. Det har visat sig att det inte stämmer.

Som brittiska The Guardian har avslöjat har monarkin möjlighet att påverka Storbritanniens lagstiftning. Genom en privat advokat lyckades drottningen på 1970-talet tvinga igenom en ändring i lagen som innebar att hennes privata förmögenhet skulle fortsätta hållas hemlig. Advokaten argumenterade att det vore "pinsamt" om förmögenhetens storlek uppdagades.

Med tanke på detta är det lätt att föredra brittiska monarker i plast, snarare än i kött och blod. Dockor är roliga att leka med och brukar inte lägga sig i politik.

Publisert:

LÄS VIDARE

Meghan och Harry klär av kungahusets rasism

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brittiska kungahuset

Ghislaine Maxwell

Politik

Meghan Markle

Jeffrey Epstein

Prins Harry