Förenade Arabemiraten vill köpa din vårdcentral

Budet för den svenska sjukvården ligger på 141 miljarder kronor

Publicerad 2022-05-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu är svensk välfärd så het att Förenade Arabemiraten vill köpa upp den. Vårdbolaget Capio har nästan 900 000 listade patienter. De driver över hundra sjukhus, specialistkliniker och vårdcentraler runt om i Sverige. Och nu är de på väg att köpas upp.

Nyheten dök först upp i SvD Näringsliv. Budet för den svenska sjukvården ligger på 141 miljarder kronor. Nu har förstås kritik väckts: ska svensk sjukvård ha ägare som anklagas för tortyr och dålig koll på mänskliga rättigheter?

Statens bidrag hyllas

Just nu verkar svaret vara: varför inte? Bolaget Capio går bra. Förra året låg omsättningen på 13,3 miljarder kronor, och 640 miljoner av dessa kom direkt från skattebetalarnas ficka i form av statsbidrag. Capios ägare Ramsay Santé, som är de som är på väg att köpas upp, har en munter årsredovisning när det gäller den svenska marknaden och Capio.

"Ramsay Santé fick statlig ersättning i regionen för både förlorade intäkter och ökade kostnader förknippade med covid-19, främst i Sverige", skriver bolaget. De fortsätter med en munter prognos för framtiden: "Vi väntar oss stark tillväxt för våra nordiska affärer".

Att en del reagerar på minst sagt tveksamma ägare är bra, men det är också så att vi bäddat för det här. Vi prövar generellt inte vem som ska äga verksamheter, inte ens om den lever och frodas på svenska skattekronor. När systemet främjar vinsten framför allt, då är det bara en tidsfråga innan vem som helst sniffar upp den lukrativa svenska marknaden och lägger ett bud.

Tortyranklagad diktatur

De vet ju vad som händer om ekonomin skulle gå dåligt och eller om verksamheten hotas. Staten kommer vilja rädda bolaget, delvis för att inte låta de nära 900 000 patienterna komma i kläm. Det är i princip idiotsäkert. Inte ens en global pandemi kommer åt vinsterna i årsredovisningen. Frågan är om det verkligen tar stopp vid tortyranklagade diktaturer?

Koncernen Ramsay Santé är australiensisk. Deras verksamhet där drivs främst av privata sjukvårdsförsäkringar. De som har råd får vård, alla andra får ställa sig i någon annan kö. Att de nu kan tänkas köpas upp av Förenade Arabemiraten är inget större moraliskt problem för dem.

Men vi behöver inte ha det så i Sverige. Så länge det handlar skattefinansierad vård, och våra politiker kan fortfarande ställa krav på hur vården drivs och vem som äger den.

Från och med klockan 09.00 kan du chatta med Zina Al-Dewany. Du kan skriva dina frågor redan nu.

 • Zina Al-Dewany
  3 maj 202209.26

  Nu är det dags att avsluta chatten. Tack för engagemanget och kommentarerna!

 • 3 maj 202209.26

  Det måste väl ändå finnas någon orsak till att 9000000 individer VÄLJER att anlita Capio. Trots den "politiskt" betingade kritiken är det väl ändå ett relevant perspektiv !!

  mats hedlund

  Hej Mats, visst. Men på många ställen där bolaget är etablerat är det också många människors enda alternativ. Så det är inte så mycket till val.

  Zina Al-Dewany
 • 3 maj 202209.24

  Vi borde inte ha skattefinansierad vård. Om vi har ett renodlat frimarknadssystem, avreglerat och avbeskattat, kommer mängder av aktörer konkurrera om kunder och på så sätt kan alla gå till en sjukvård som de själva föredrar, istället för att försöka skapa ett enda enhetligt statligt system som alla är överens om hur det ska fungera för det kan inte ske.

  Människor kommer alltid att ha olika åsikt om hur saker och ting ska fungera så det bästa alternativet är att låta just så många alternativ som möjligt existera så att alla kan välja det de själva föredrar.

  Fredrik

  Hej Fredrik, här håller jag inte med dig. I en helt avreglerad marknad är det främst större aktörer som gynnas, förmodligen blir det inte så mycket till vare sig konkurrens eller valfrihet till slut. Skillnaden är att vården inte kommer vara till för alla.

  Zina Al-Dewany
 • 3 maj 202209.19

  Bästa ledaren du skrivit på länge Zina, håller med dig till 100%!

  Joakim

  Tack Joakim!

  Zina Al-Dewany
 • 3 maj 202209.19

  Hej

  Vanvett. Marknadstroendet och girigheten har lett oss hit. Korruption håller systemet intakt. Några få vinnare på majoritetens bekostnad.

  Som Cervenka säger, svenskarnas har förförts av egoismens omöjliga drömmar om snabb rikedom. Så till den grad att alla förlorar i slutändan.

  Olof

  Hej Olof, så är det. Tror det är en kombination av naivitet och ideologi som är boven. Sen är inte alla förlorare, om man tittar på bolagets årsredovisning.

  Zina Al-Dewany

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.