Pimpar väntrum i region Stockholm

Överbelastad akut leder till fler döda

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Överbelastning på akuten leder till fler döda. Det har larmats om detta i flera år, men i början av oktober slogs det även fast av forskare: överbelastning på akutmottagningarna i Region Stockholm kan kopplas till ökad dödlighet motsvarande 25 dödsfall per år. Det konstaterar forskaren Björn af Ugglas vid Karolinska Institutet. Vittnesmål från sjukvården gör katastrofen mer konkret.

”Patienten bedöms ha panikångest efter att ha beskrivit bröstsmärtor. Patienten ombeds slå sig ner i väntrummet med väntetiden upp till 12 timmar. Patienten tycker att smärtan avtar efter ett par timmar och beslutar att återvända hem. Väl hemma går patienten och lägger sig och på morgonen vaknar hen inte, patienten är död. Enligt obduktionen visar den tydligt en hjärtinfarkt som hade kunnat förhindras om man hade tagit ett EKG på akuten och patienten hade levt idag.”

Fler besparingar

Det är bara ett av många vittnesmål från Stockholms sjukvårdsupprop . Det de kräver bör inte vara så kontroversiellt: satsningar i stället för besparingar och att de sjukaste patienterna ska få den vård de behöver, i stället för att prioriteras bort. Men det blågröna styret i Region Stockholm har andra planer.
I tidningen Mitt i publicerades nyligen en ny satsning från det moderatledda Stockholm. Som svar på de långa väntetiderna ska det satsas på trevligare väntrum. ”Patienterna kan se vilken prio de har, och var i processen de befinner sig. Väntan blir lite mindre orolig, säger Christine Lorne (C)” till Mitt i. Samtidigt rapporterar tidningen att två av tre får vänta i över fyra timmar i region Stockholm. Det är dubbelt så stor andel som i resten av landet. Från facket hörs det inga hurrarop.

Kritiskt fack

”Var ska jag börja? Det är klart att det är viktigt att akutmottagningarna känns fräscha, och att de är funktionella och välkomnande för patienterna. Jag är dock övertygad om att den hårt prövade personal som arbetar där skulle kunna föreslå dussintals andra förbättringar som skulle vara mer ”kvalitetshöjande”, inte bara för patienterna utan även för personalen”, säger Ann-Christine Nilsson vid Kommunals sektion på Södersjukhuset.

Ja, var ska man börja? När det dagligen larmas om väntetider som hotar patientsäkerheten så är det i alla fall inte optimalt att prioritera pimpade väntrum.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.