Bankdirektörerna tjänar storkovan på ditt bolån

Fattas bara att vi får recept på havregrynsglass

Swedbank VD Jens Henriksson tycker det är bra att bankerna går med vinst.

När Aftonbladet frågar de svenska ministrarna om de har några spartips inför sommaren kom de med kreativa förslag.

Johan Forssell (M), bistånds- och utrikeshandelsminister, säger att han och familjen har dragit ner på restaurangbesök. Andreas Carlsson (KD), infrastruktur- och bostadsminister, lanserar idén att man kan köpa glass från affären istället för att gå till kiosken.

Ministrarnas svar målar upp gapet som finns mellan statsråd och svenskar som inte har Rosenbads flådiga arvoden på 150 500 kr i månaden. Exklusive aktieportfölj.

När barn ringer till Bris och berättar att de börjat panta för att familjen ska ha råd att handla, minskar statsråden på lyxiga restaurangbesök och glass från kiosken.

En annan planet

Regeringen lever i ett annat Sverige än resten av oss. Och då har vi inte ens talat om svenska banker. Där verkar VD:arna befinna sig på en helt annan planet.

I Swedbank, SEB:s och Nordeas senaste kvartalsrapport presenterades rekordvinster. På miljarder. Vinsterna kommer främst från att bankerna höjt räntan på bolån. Men Swedbanks VD, Jens Henriksson, tycker svenskarna kan göra lemonad av sina ekonomi-citroner:

– Jag förstår att många människor har det tufft i dagens läge. Och då tycker jag att det är viktigt med lönsamma banker. Det gör att vi kan använda vinsterna till att låna ut, till att förbättra hur vi jobbar inom banken och effektivisera och dessutom är det en bra buffert om det blir en sämre ekonomisk utveckling.

Ja, fler lån är verkligen vad den överbelånade medelklassen behöver. Så löser vi krisen. Och bankernas buffert är en klen tröst till de svenskar som redan har svårt att betala skyhöga räntor.

Något är trasigt

Till och med finansministern Elisabeth Svantesson (M) fnyser åt bankernas framgångar. Därför har hon tagit i med hårdhandskarna. Svantesson har telefonerat till VD:arna. Tydligen har de haft konstruktiva telefonsamtal. Men eftersom ingen av parterna vill avslöja innehållet i samtalet, får vi bara gissa vad de kom fram till.

En sak man inte behöver gissa fram är att något är trasigt. Något är sönder i ett samhälle där banker kan gå med miljardvinster på bolåneräntor, samtidigt som svenskar vänder ut och in på plånboken för att ha råd att äta.

Det är en verklighet som är galaxer från uteblivna restaurangbesök och GB storpack. Att ingen föreslog att man kan göra glass av kall havregrynsgröt à la Lena Andersson får man väl ändå se som någon slags tröst.

Följ ämnen i artikeln