Ingvar Persson

Magdalena Andersson har förlorat arbetarna

Nu behövs skarpa förslag för jämlikhet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna förlorade valet. Så är det, även om partiet gick fram en smula och även om Mikael Damberg och Magdalena Andersson ibland verkar ha lite svårt att ta in det. Att det inte blev någon större uppmärksamhet kring Dambergs budgetförslag beror på att det inte kommer att genomföras. Det är den bistra sanningen.

Vill man förändra verkligheten måste man först erkänna den.

Tankesmedjan Katalys publicerade häromdagen ett försök att förstå hur det kunde gå så här. Hur regeringen kunde förlora, trots att man framgångsrikt hanterat svårigheter som pandemin och som visat handlingskraft i orostider.

Till ett gäng som Uffes dessutom.

Fem problem

Författarna, Enna Gerin och Lina Stenberg, pekar ut fem problem med socialdemokraternas valrörelse. Splittringen inom det egna blocket, högerns frågor, fel strategi mot Sverigedemokraterna och en personkampanj tom på innehåll.

Men framför allt beskriver de hur klassröstningen förändrats. I årets val fick de blåbruna partierna hälften av rösterna från väljare som beskriver sig som arbetare. Går vi 20 år tillbaka hade Socialdemokraterna ensamma en lika stor andel.

Ser man i stället till utbildningsbakgrund har socialdemokraterna förlorat många röster från väljare som bara gått ut grundskolan. Sverigedemokraterna går däremot fram och är lika stora som Socialdemokraterna.

Däremot vinner Socialdemokraterna röster från väljare som har en forskarutbildning.

Förlorat kärnväljare

Så där skulle vi kunna fortsätta. Socialdemokraterna har förlorat röster i kommuner med låg utbildningsnivå och låga inkomster. Men man har gått fram där det bor många högutbildade och välavlönade.

Kort sagt, att Ulf Kristersson numer bor i Sagerska palatset beror på att Jimmie Åkesson lyckades vinna Socialdemokraterna traditionella kärntrupper.

Vi kan skylla det på populism eller rent av på medvetna lögner. Vi kan också tala om internationella trender och att Sverige nu blir mer som resten av världen. Men faktum kvarstår, Socialdemokratiska arbetarepartiet lyckades inte övertyga de människor man säger att man finns till för.

Skarpa förslag

När Magdalena Andersson och Mikael Damberg låtigt valförlusten sjunka in är det dags att börja utveckla den politik man vill föra efter 2026. Skarpa förslag, som det hette i en valrörelse för länge sedan.

I det arbetet kommer det att vara viktigt att förstå vad som hände den 11 september i år, och varför.

Vill Andersson bli statsminister igen kommer det inte att räcka att partiet växer i landets högutbildade elit. Om Socialdemokraterna vill ha tillbaka de röster man förlorat bland arbetarväljare måste man ha politiska förslag som ökar jämlikheten och gör livet bättre för vanliga människor.

Det är händelsevis också precis det som är kärnan i socialdemokratin.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.