Pensionärerna huttrar – de rika köper lyxklockor

Stig och hans fru har 12 grader inomhus

En glimrande snyting mot Sveriges pensionärer?

De letar efter röda priser i mataffären, men berättar att de nästan skäms för att säga det. I vardagsrummet är det 12 grader. I en intervju med DN berättar Stig Lignell om hur tufft det är att leva på pensionen.

Tidigare i år skrev Lignell en insändare riktad till Ulf Kristersson. Lignell röstade på Moderaterna, men vädjar till statsministern om att sänka elpriset. Det är kallt i villan där paret Lignell bor. I halltaket sprider sig frostskadorna och paret har fått problem med hälsan.

Paret Lignell är inte de enda som har en tuff vinter. De allra flesta har drabbats av elräkningar, hyreshöjningar, och chockhöja matpriser. Oavsett vad man röstade på i höstas.

Det är en ekonomisk kris för svenska folket och rekordår för lyxföretagen.

Hur går det ihop? De allra rikaste i Sverige har aldrig mått bättre.

– Mellansegmentet har inte varit lika starkt den senaste tiden. Men riktiga high-end-klockor för 250 000 kronor plus, de går fortsatt bra, säger Petter Berggren, butikschef på Bo Berggren Urhandel till Dagens ETC.

Butiken ligger på Biblioteksgatan i Stockholm. Där trängs lyxbutiker som knappt märkt av någon inflation. Snarare har lyxkonsumtionen ökat. Och ökat har även de riktigt stora ekonomiska klyftorna i Sverige.

Jag skrev för ett tag sedan att efterfrågan på lyxbilar som Ferraris har ökat i Sverige. Landet där Olof Palme körde runt i en begagnad SAAB har nu blivit ett tillhåll för de allra rikaste.

Och de gläds förmodligen åt både Göran Perssons avskaffande av arvsskatten och Fredrik Reinfeldts race med skattesänkningar. Skattesänkningar som skapat sprickor i landet.

Aldrig förr har avståndet mellan människor varit så stort, varken ekonomiskt eller socialt. Det har gjort det absurt att följa nyheterna nu. Å ena sidan har vi pensionärer som fryser, vanliga familjer som blir hemlösa och skolluncher som snabbt tar slut på grund av hungriga barn. Å andra sidan har vi rubrikerna där banker, storföretag och lyxkonsumtion slår nya rekord.

När vi mäter dollarmiljonärernas tillgångar som del av BNP, hamnar Sverige på första plats i världen. Ryssland toppade förr listan, men nu har vi gått om även dem. Men den rikedomen har inte hjälpt varken fattigpensionärer, skolbarn eller vanliga människor i Sverige.

Ulf Kristersson iklädd dunjacka.

Det går att rycka på axlarna åt det här. Tipsa det pensionerade paret Lignell om att rösta klokare nästa gång. Men vill man åt de största klyftorna är det inget tips som gör skillnad, inte om vi tittar på de senaste decennierna.

I Sverige kör inte statsministern en begagnad bil längre. Han poserar i dunjackor för nyrika och polarfarare.

Följ ämnen i artikeln