Mejla

Eva Franchell

Stefan Löfven står utan kläder

För S har klimatet blivit en ickefråga som sköts av ett annat parti

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är ett åldrande parti som inleder sin kongress i dag.
Socialdemokraternas valanalys visar att de varken nått ut till ungdomar eller barnfamiljer. Sossarna har inte förstått vad som är viktigt för de unga.

Med den insikten kunde partiet i dag ha satsat på en kongress fylld av diskussioner om framtiden.

Men i stället blir det en intern historia för på kongressen i Örebro ska deltagarna diskutera partiets organisation. Syftet är säkert att skrapa ihop resterna av det sargade partiet. Det gick ju inte så bra i valet och medlemmarna har flytt.

Snart inga kongresser

På 70-talet var det över en miljon medlemmar som slogs om de åtråvärda platserna på partikongressen. I dag är de strax under 90 000 och med en sådan utvecklingstakt blir det snart inga kongresser alls.

Folkrörelsen tynar och nu vill partiledningen sätta ny fart på organisationen för att rekrytera fler yngre medlemmar. Ledningen vill starta en kampanj för ”levande politiska samtal” och målet är att värva 10 000 nya medlemmar varje år.

Det verkar ju ambitiöst och framåtsyftande, men frågan är bara vad ”de politiska samtalen” ska handla om.

Normalt brukar den socialdemokratiska politiken formuleras just på partikongresser men i år står det bara två beslutspunkter på dagordningen: organisation och vuxenutbildning. Och säga vad man vill om vuxenutbildning, men inte leder den till några heta politiska samtal och inte kommer ungdomen att komma rusande.

Helgens kongress är snarare motsägelsefull. Socialdemokraterna ska fatta beslut om att de ska prata mer om politik. Men de kommer inte att fatta några större politiska beslut som det går att prata om.

Det är ju inte så att det saknas heta politiska frågor som attraherar ungdomar. Klimatet är den viktigaste framtidsfrågan som just nu engagerar miljontals kids över hela världen. Deras stora förebild är svenska Greta Thunberg men på det svenska regeringspartiets kongress är klimatet inte ens en diskussionspunkt.

Kanske beror det på att Stefan Löfven gav bort den största framtidsfrågan till Miljöpartiet för flera år sedan. För Socialdemokraterna har klimatet blivit en ickefråga som sköts av ett annat parti.

Klimatet ingen cykelfråga

Redan Olof Palme förstod miljöfrågornas sprängkraft när han stod värd för FN:s första miljökonferens 1972. Ingvar Carlsson var den första miljöministern och Göran Persson etablerade det gröna folkhemmet. De kanske inte var världsbäst på miljöpolitik, men de förstod frågans avgörande kraft.

Stefan Löfvens skyldighet är att bära det arvet vidare. Nu är det mer bråttom är någonsin. Klimatet kan inte fortsätta att vara en cykelfråga hos ett 4-procentsparti. Vi lever mitt i krisen och det är ett faktum som måste genomsyra alla gamla sossefrågor från ekonomi, industri och transporter till energi.

Utan hänsyn till klimatkrisen blir det ingen tillväxt och utan tillväxt blir det ingen välfärd. Det är klart att de yngre generationerna oroar sig.

Greta Thunberg menar att inget svenskt parti klarar klimatmålet. Som barnet i HC Andersens saga ropar hon att kejsaren är naken.
Stefan Löfven kan svepa in sig i fina klimatformuleringar, men när värmen fortsätter att stiga blir hans politik inget värd. Då står han utan kläder. Då sviker han nästa generation.

Socialdemokraterna vill nå de unga barnfamiljerna, men den som tror att tre lediga familjedagar ska locka dem misstar sig.

De yngre generationerna vill inte ha färdigförpackat valfläsk. De vill ha politiker som lyssnar och ger dem framtidshopp. Om Socialdemokraterna menar allvar med sina ”levande politiska samtal” kan de börja med att lyssna på den yngre generationen.


Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Det är dåliga kompromisser som hotar arbetarrörelsen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Greta Thunberg

Socialdemokraterna

Ingvar Carlsson

Miljöpolitik

Tillväxt

Stefan Löfven