Sparka Petzäll ur riksdagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

William Petzäll lämnar Sverigedemokraterna efter en fylleskandal för att bli politiskt vilde.

Han borde sparkas ur riksdagen.

På ett personligt plan är han klart olämplig att räknas till det som i grundlagen kallas ”folkets främsta företrädare”.

Redan innan han blev vald avslöjade P1 Kaliber att han sjöng nazistiska kampsånger på en kryssning till Tallin, i regi av partiets ungdomsförbund.

På valnatten stod han i Sverigedemokraternas pressrum och pratade högt i mobiltelefon:

– Och jag bara går omkring och njuter. Vad tror du? 60 000 kronor i månaden och gratis övernattningslägenhet i Stockholm. För skattebetalarnas pengar, ha ha... Just nu bor jag på Clarion hotel och har dubbelsviten. Med jacuzzi, sa han.

Sen har det gått utför. I februari hamnade han i fyllecell efter ett lägenhetsbråk hos sin före detta flickvän. Både inredning och ägodelar i lägenheten hade slagits sönder.
 

Då sa han att han skulle söka professionell hjälp mot sitt missbruk. Något som uppenbarligen inte fungerat.

Självklart är inte missbruk i sig skäl nog för att en riksdagsledamot ska avgå. Alkoholism är en sjukdom som ska behandlas.

Men politik är en förtroendebransch och Petzäll har gått långt över gränsen. Förtroendet för honom som folkvald är förbrukat.

Redan för en månad sedan kontaktade han Moderaterna och berättade att han tänkte hoppa av Sverigedemokraterna. Han ville använda sin riksdagsplats som ett personligt förhandlingskort.
 

Moderaterna har snabbt avvisat inviten men det visar hur fel det är med politiska vildar. Teoretiskt skulle alliansregeringen, som bara saknar två mandat i riksdagen, nästan kunnat få egen majoritet utan val och utan att väljarna röstat för det. Det räcker med en vilde till.

William Petzäll är invald på ett sverigedemokratiskt mandat av väljare som röstat på Sverigedemokraterna. Inte på Moderaterna.

Formellt kan han inte sparkas. Han sitter tills nästa val

Men om han har något omdöme kvar avgår han frivilligt.

Helst idag.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.