Ledare

Tufft jobb väntar Papademos

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Som riksbankschef var det Lucas Papademos som införde euron i Grekland. Nu blir det hans uppgift som premiärminister att genomföra de drastiska åtgärder som ska hålla landet kvar i unionen.

Papademos har alla referenser som den oroliga finansmarknaden kan kräva. Han är USA-utbildad ekonom, han har varit chef för riksbanken och han har arbetat i ledande ställning på den europeiska centralbanken.

Dessutom har han - om än en smula motvilligt - den politiska scenen i Grekland bakom sig. På kort sikt garanterar det ett mått av stabilitet, och det är precis vad finansmarknaderna saknat när det gäller Grekland, men också när det gäller Italien.

Förhoppningsvis sätter valet av Papademos stopp för det politiska spel som till sist gjorde att alternativen tog slut för hans företrädare.

Att tygla ambitionerna att vinna partipolitiska fördelar på krisen som inte minst präglat det stora oppositionspartiet kommer att bli en svår uppgift för den nye regeringschefen. Men det blir inte hans största utmaning.
 

Det blir i stället att få det grekiska folket att ställa sig bakom de uppoffringar som det ekonomiska läget kräver. Det är det enda som på lång sikt kan garantera ekonomiska förändringar, och skapa stabilitet.

Om vanliga greker ska vara beredda att ta på sig ytterligare uppoffringar finns det två grundläggande villkor som måste uppfyllas. Nedskärningarna måste upplevas som rättvisa. Blotta misstanken att de som redan har privilegier smiter undan är som tändvätska för populism.

Dessutom måste politiken peka mot en framtid. Uppoffringarna måste ha ett slut.

För de europeiska ledare som nu skriver ut recepten för Grekland tycks dock ingen av dessa punkter stå särskilt högt i kurs.

Det är det verkliga hotet mot stabiliteten – i Grekland och i Europa.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!