ÅSIKT

Räkna inte ut Jämtin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Grattis, Stockholms arbetarekommun, till ett bra val

Foto: Kan bli partiledare ändå.

Grattis, Stockholms arbetarekommun, till ett bra val. Carin Jämtin är nytt s-borgarråd.

Radio-Ekot försökte i går hävda att Jämtin därmed inte skulle vara aktuell för partiledarposten längre. Det är en alltför hastig slutsats. Carin Jämtin är definitivt inte uträknad. Hennes chanser har paradoxalt nog ökat. Att få förtroendet att leda huvudstadens socialdemokrati är tungt. Hon ses som en enande kraft i den av strider så anfrätta Stockholmssocialdemokratin. Hon förstår sig på storstadens utmaningar för arbetarrörelsen.

Nytt ledarskap

Allt detta gör henne till en utmärkt partiledarkandidat. Precis som Margot Wallström, Mona Sahlin, Wanja Lundby-Wedin och Ulrica Messing representerar hon ett nytt sorts ledarskap som bygger på dialog snarare än ordergivning, som handlar om öppenhet och folkrörelseengagemang snarare än maktspel i slutna korridorer.

Högern har gjort sitt generationsskifte.

Socialdemokratin måste våga göra sitt.

Socialdemokratiska tidningen Östra Småland krävde nyligen på ledarplats just detta och att nästa ledare blir en kvinna.

”Det allra sämsta vore att välja någon av dem som har haft det största ansvaret för valnederlaget”, skrev chefredaktör Jan G Andersson och förordade Carin Jämtin.

Klarade krisen

Andersson pekade i ledaren på Jämtins engagemang för global rättvisa och att hon som statsråd var den minister som klarade krishanteringen vid tsunamikatastrofen bäst. Att hon dessutom lyckades hantera UD-kulturen visar att hon har ledaregenskaper.

Intressant är också att Jämtin förs fram av både vänsterfalangen och högerfalangen inom partiet samt från fackligt håll, från unga, från gamla, från män och kvinnor.

Som sagt: Jämtin är med i matchen.

HK

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik