ÅSIKT

Bo Lundgrens haveri i Almedalen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Med internt krig, tomhet och förgrämt gnäll på Persson vinner borgarna inget val

13 JULI 2002. Almedalen skulle bli lyftet för Bo Lundgren. Där skulle han krönas som den store borgerliga samlaren och statsministerkandidaten. Enigheten, tydligheten och regeringsivern skulle manifesteras med ett gemensamt program.

Det blev tvärtom.

Almedalen har en stor förlorare - Bo Lundgren. Han var den enda partiledare som vägrade att tala. Trots att moderaterna knappast kunde ha fått en bättre tid: i dag lördag med 100 000-tals turister och dagen efter det så kallade gemensamma programmet.

Bo Lundgren framträdde inte ens på det moderata torgmötet. Då åkte han och badade. Av Maud Olofsson blev han - och även Alf Svensson - utmålad som högerspöke. Som lök på laxen gjorde sedan centern och folkpartiet upp med TCO om familjepolitiken.

Lundgrens haveri som samlare framgår av några rubriker i borgerliga tidningar: "Den borgerliga sprickan djupnar" (Svenska Dagbladet). "Fyrklövern splittrad" (Dagens Nyheter).

Än hårdare är Sydsvenska Dagbladet. "Kaos granne med Alf", är rubriken på ledaren. Antalet skott i borgerliga fötter har ökat markant under Almedalsveckan, skriver Sydsvenskan.

Inget bad för Bildt

Något nytt gemensamt program presenterades inte i går - endast ett papper med "riktlinjer". De borgerliga partiledarnas debattartikel i DN i går skiljer sig radikalt från den om "Ny start för Sverige" som Carl Bildt och Bengt Westerberg skrev 1991. Den var visionär och framtidssyftande. Ingen behövde tvivla på Bildt. Han gick inte och badade.

Med internt krig, tomhet och förgrämt gnäll på Persson vinner de borgerliga inget val.

För Bo Lundgren är genomklappningen värre än så. Det är moderaterna som vinner på en borgerlig regering. De kan inte som mitten samverka vänsterut och därmed få inflytande och politisk makt. Det är också centern och folkpartiet som fått betala priset för borgerlig regeringspolitik. Högern har växt.

Valet avgörs i mitten

När Maud Olofsson talar om en borgerlig vänster visar det att hon inte trivs eller hör samman med Bo Lundgren. Striden om familjepolitiken och mittens samkörning med TCO är kanske början på ett nytt läge i politiken. En insikt om att det är i mitten som valet avgörs. Där finns stora grupper av löntagare och barnfamiljer.

Är det rent av ett uppbrott från den förstelnade blockpolitiken vi bevittnar bland Visbys ruiner med mittens hårda profilering mot Bo Lundgren och även Alf Svensson?

RJ