ÅSIKT

Muslimer känner sig berövade sin värdighet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Hösten 2004 besökte jag International Center of Photography i New York. Just då fanns en fotoutställning med de förfärliga bilderna från Abu Ghraib-fängelset, där amerikanska soldater förnedrar irakiska fångar.

Människans förmåga till ondska blev förfärande tydlig. De irakiska fångarna betraktades av de unga soldaterna som djur. Djur man kan slå, man kan kissa på eller klä av nakna och förnedra sexuellt. Och sedan ta bilder på med sin egen digital-kamera.

Det skedde inte på 1930-talet utan nu i vår upplysta tid. Det skedde i demokratins namn.

Minnet av den starka fotoutställningen kommer åter när jag följer nyhetsrapporteringen om Muhammed-bilderna. Det är inte första gången västerlandet kränkt muslimer med sina bilder.

Nyhetsbilderna av fångar med svarta huvor sittandes i små burar på Guantanamo-basen har också satt sig på näthinnan.

Jyllands-Postens Muhammed-teckningar är nidbilder. I mitt tycke är de av samma art som antisemitiska skildringar av judar.

Bilderna framställer Muhammed som terrorist och som en osympatisk och farlig person. De träffar inte bara den religiösa muslimen utan de flesta muslimer både här i Europa och i den islamska världen.

”Profeten var som en av oss”, brukar muslimer säga. Han var en enkel köpman som växte upp utan föräldrar. Han talade det språk som de flesta araber förstår än i dag. Muhammed var inte gudomlig.

”Smutskastar man Muhammed och vanställer hans ansikte, är det därför jag – en nu levande arab och muslim – som angrips. Karikatyrerna blir ett övergrepp på min djupaste identitet”, berättar Jan Henningsson, direktör på Svenska institutet i Alexandria, i en rapport från UD.

Bråket om Jyllands-Postens bilder handlar mer om psykologi och politik än om religion.

Förödmjukelse och förnedring är ord som ofta återkommer i debatter, predikningar och nyhetsartiklar i arabvärlden, berättar Henningsson.

Det allra vanligaste exemplet på förnedring är när palestinier behandlas illa vid israeliska gränskontroller. Men även kränkningarna av irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelset brukar tas upp.

Arabiska tv-kanalen al-Jaziras magasin ”Wara al-Akhbar” handlade den 30 januari om Jyllands-Posten.

”Symptomatiskt nog tog den islamistiske debattören från Amman upp begreppet värdighet som den springande punkten”, skriver Jan Henningsson.

Muslimer känner sig berövade sin värdighet – inte bara av några teckningar i Jyllands-Posten, utan av västvärldens överlägsna attityd och chauvinistiska politik i Mellanöstern.

Tv-bilderna av skrikande muslimska män som bränner flaggor blir tyvärr också en stereotyp, väl passande det Huntingtonska schemat av ”civilisationernas kamp”.

Upploppen i Gaza, i Beirut eller Damaskus handlar om interna politiska maktkamper och om extremisters utnyttjande av människors svåra sociala situation.

”En svensk tidning har utlyst en tävling i den bästa karikatyren av Muhammed”, rapporterar medier i Mellanöstern.

Vi i Sverige vet att det var en liten partitidning för ett obskyrt parti på högerkanten.

I Istanbul demonstrerar 400 personer mot de danska teckningarna i en stad med 13 miljoner invånare.

I Kairo gick 5?000 ut på gatorna medan nästan 14 miljoner stannade hemma.

”Massdemonstrationer”, rapporterar västmedier.

Så fortsätter bilden av en civilisationernas kamp att förblinda.

Helle Klein

ARTIKELN HANDLAR OM