ÅSIKT

Blodsband är det som räknas här

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Europa delas medborgarna in i två läger. Här ska bara några svära trohet till ”grundläggande värderingar”. Resten kan strunta i dem om de vill. Deras med­borgarskap är ändå aldrig i fara.
LEDARE

I den europeiska debatten är det ”invandrarna” som ska anpassa sig till sitt nya hemland, sällan Europa som ska ändra sin attityd gent­emot dem som kommer hit.

I fredags enades de 16 inrikes­ministrarna i Tysklands delstater om nya riktlinjer för att få medborgarskap. Beslutet följer på mötet med EU:s sex största länder i mitten på mars, där ett så kallat integrationskontrakt diskuterades. Tysklands, Polens, Frankrikes, Spaniens, Storbritanniens och Italiens inrikesministrar kom då överens om att människor som söker sig till EU behöver testas i integrations­benägenhet och skriva ett kontrakt med staten om att de accepterar ”grundläggande värderingar”.

Film med kyssande bögar

Tyskland har nu tagit ett första steg. International Herald Tribune rapporterar att alla som söker medborgarskap måste ta lektioner för att lära sig tyska grundvärderingar. Holland har vidtagit liknande åtgärder, bland annat genom att visa asylsökande en film på topless-solande kvinnor och kyssande bögar. Frankrike har slagit in på samma spår.

”grundläggande värderingar”.

I USA svär alla trohet

Modellen att låta testa dem som söker medborgarskap är inte ny. Den finns i USA och Kanada, i många avseenden betydligt mer framgångsrika invandringsländer än de europeiska. Den stora skillnaden mellan dessa länder och EU ligger dels i mottagarlandets attityd, dels i vad troheten svärs åt.

De som emigrerar till andra sidan Atlanten kommer snabbt in i en vi-gemenskap, medan Europa envisas med att dela upp befolkningen i ett ”vi” och ett ”dom”. I USA svär alla, nya liksom gamla medborgare, trohet till konstitutionen. I Europa ska bara några svära trohet – och det till något så abstrakt som ”grundläggande värderingar”.

Den nya europeiska modellen delar in medborgarna i två läger:

de som avkrävs ett erkännande för sam­hällets grundvärderingar och de som kan strunta i dem om de vill.

Med­borgarskapet är ändå aldrig i fara.

Paradoxalt nog träffades den tyska överenskommelsen i den konser­vativa, katolska delstaten Bayern. Hur många av de bayerska invånarna klarar av att se den holländska filmen och acceptera det som visas? Och hur väl skulle Bobbys styvpappa och pastor Åke Green klara ett prov i ”grundläggande värderingar”?

Härkomsten enar i Europa

Det är uppenbarligen helt okej att slänga påståenden om att ”vi” i Sverige inte mördar våra barn eller om att här får män ha sex med män i ansiktet på en nyanländ från Afghanistan. Samtidigt behöver varken ovannämnda två män eller en troende katolik i Bayern acceptera detta.

I Europa är det härkomst och blodsband som enar – inte en konstitution om alla människors lika värde.

NB

ARTIKELN HANDLAR OM