Jimmie Åkesson - en bidragsfuskare

Han brukar prata om bidragsfuskarna, men nu kommer han själv ut som en av dem. Jimmie Åkesson och hans partiledning fuskade sig till partibidrag.

Sverigedemokraterna sökte bidrag för ett kvinnoförbund som inte fanns.

I dag kan Aftonbladet avslöja hur Åkesson och hans närmaste medarbetare uppfann ett kvinnoförbund för att kunna söka miljonbidrag från riksdagens myndighet Partibidragsnämnden.

Förbundet fanns inte, ändå skrev Jimmie Åkesson under ansökan.

Kassan tom

Idén föddes hösten 2010. Sverigedemokraterna hade just kommit in i riksdagen och partikassan var tom. Först ansökte Sverigedemokraterna om bidrag till ett kvinnligt nätverk. När bidragsnämnden begärde kompletteringar skrev partiledningen om sin ansökan.

Ledningen ville försäkra sig om att pengarna verkligen skulle gå rakt ner i partikassan. Därför skrev man nu att bidraget skulle gå till ett kvinnoförbund som fanns inom partiet - trots att partiet då inte hade något kvinnoförbund.

När bidragsnämnden ville se stadgarna och frågade vem som godkänt dem, då svarade Sverigedemokraterna att stadgarna tagits på ett årsmöte – ett möte som enligt källor aldrig hade ägt rum.

Fejkat protokoll

För säkerhets skull upprättades, enligt källan, ett fejkat årsmötesprotokoll undertecknat av Carina Herrstedt och Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon.

Partibidragsnämndens jurist Feryal Mentes säger till Aftonbladet att det inte är tillåtet att söka bidrag för en organisation som inte existerar. Det går heller inte att söka bidrag för en organisation som kommer att bildas.

Men Sverigedemokraternas ansökan är alltså daterad i oktober 2010 medan kvinnoförbundet, enligt dess egen hemsida, bildades i maj 2011 då första årsmötet hölls.

Pengarna - över 1,4 miljoner kronor – betalades ut i december 2010. Flera månader innan förbundet bildades.

Bidragsfuskare

Uppgifterna framställer Jimmie Åkesson och hans medarbetare som ett gäng skojare. Han som annars brukar låta så överspänd när har pratar om bidragsfuskarna, nu verkar han själv vara en av dem.

Interna mejl som läckt ut visar att partiledningen bara ville stärka partikassan. Ledningen motarbetade riksdagsledamoten Anna Hagwall som faktiskt ville starta ett riktigt kvinnoförbund. "Sanningen är ju att vi inte vill eller kan ha Anna i styrelsen då hon förmodligen kommer att obstruera och tjafsa om både pengarna och verksamheten."

Sverigedemokraterna ville ha kvinnopengarna men inte kvinnopolitiken.

Det är bra att partiets verksamhet nu granskas. Bidragsfuskare ska inte komma undan.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln