Mejla

Anders Lindberg

Det är dags att säga farväl till Annie Lööf

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Oavsett vilket alliansparti du röstar på får du ändå Anders Borgs politik och Fredrik Reinfeldt i tv-rutan. Annie Lööfs bidrag har i huvudsak varit att snabba på förfallet.

Foto: KRISTER HANSSON

LEDARE

27 FEBRUARI 2014. CENTERPARTIET.

I går för ett år sedan var det tänkt att Annie Lööf skulle ta steget och bli en stor politisk ledare. Lööf hade ordnat korvgrillning i barndomshemmet Maramö, och bilden som skulle förmedlas därifrån var dådkraft, initiativrikedom och allians-gemenskap.

I stället blev Maramö den här mandatperiodens mesta antiklimax.

Ett år senare är frågan inte längre om Centerpartiet är slut som politisk kraft utan vem som får ta hand om parti-kassan. Så kan man lite tillspetsat sammanfatta kommentarerna efter att partiet fick 2,8 procent i februari månads Sifomätning. Centerpartiet har varken väljare eller politiska profilfrågor, men med drygt 1,5 miljarder i eget kapital är det ett av världens rikaste partier.

Nio av tio väljare borta

Men vad hjälper det när Centern i 40 år stadigt blivit mindre?

Sedan valet 1976 då Torbjörn Fälldin fick 24,1 procent har nästan nio av tio väljare försvunnit.

Partiledningens officiella reaktion på katastrofsiffrorna är – ingenting.

Det verkliga problemet för Annie Lööf är att hennes parti helt enkelt inte fyller någon funktion i svensk politik. Det finns inte en enda fråga där Centerpartiet -bidrar med något unikt. Moderaterna är bättre på företagarfrågor, Miljöpartiet är bättre på miljöpolitik. På landsbygden, Centerpartiets traditionella hemmaplan, får de i dag se sig förbisprungna av både Sverigedemokraterna och Vänster-partiet.

Har snabbat på förfallet

När Alliansen lanserades var löftet att alla skulle bidra och alla skulle vinna. Resultatet blev i stället att Moderaterna gjort övriga allianspartier onödiga. Oavsett vilket parti du röstar på får du Anders Borgs politik och Fredrik Reinfeldt i tv-rutan. Annie Lööfs bidrag har i huvudsak varit att snabba på förfallet. Genom det uppmärksammade idéprogrammet med förslag om månggifte och slopad skolplikt visade Centerpartiet -effektivt hur långt de var från människors köksbord. De blev i stället sinnebilden av det lite tossiga partiet, dessutom lett av en person som lika gärna skulle kunna ha varit ordförande i Moderaternas ungdomsförbund.

Fyra är ett för många

För Alliansen är Centerpartiet i dag mer ett problem än en tillgång, vilket -företrädare för de tre övriga partierna gärna erkänner mellan skål och vägg. Det rationella för allmänborgerliga väljare är inte ens att ge Centern en stödröst. Då riskerar man nämligen att kasta sin röst på ett parti som ändå försvinner, samtidigt som sympatirösterna splittras så att de inte heller räcker för att rädda det krisande KD.

Fyra borgerliga partier är helt enkelt ett för många.

Det är dags att säga farväl till Centerpartiet.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg