Mejla

Anders Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Handgranaterna har blivit vardag

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Handgranaten detonerade i söndags förmiddag i Vårby gård. En man avled.
Foto: CAROLINA BYRMO / 85440
Handgranaten detonerade i söndags förmiddag i Vårby gård. En man avled.

Någonting har definitivt gått sönder i Sverige. I söndags dog en man vid Vårby gård i Huddinge efter att han plockat upp en handgranat. En kvinna skadades samtidigt av splitter.

Enligt medieuppgifter var paret ute och cyklade denna söndagsmorgon. Den första solglimt Stockholm fick efter en sällsynt regntung jul och nyår.

Smällen i Vårby gård var den första under 2018 men knappast den sista. Som Aftonbladets Johanna Bäckström Lerneby skrev i gårdagens tidning begicks 77 handgranatattacker i Sverige mellan 2010 och 2016.

Vid 55 tillfällen detonerade granaterna, vid 17 var avsikten att döda eller skada.

För krig

En handgranat är ett fruktansvärt vapen, det är konstruerat för krig, för att åsamka en mänsklig kropp maximal skada. Enligt polisen var handgranaten i Vårby gård av Jugoslavisk typ, troligen spridd för vinden under Balkankriget. Sprängverkan är stor, räckvidden är upp till 50 meter.

”Handgranater används för att skrämmas”, citerar Johanna Bäckström Lerneby en gängkriminell.

Det är ett fullkomligt vansinnigt synsätt. Militära vapen måste hållas borta från gatorna. Men handgranater har blivit vardag.

Gäng beväpnar sig med allt tyngre vapen eftersom andra gäng beväpnar sig enligt kapprustningens förgörande logik.

Öga för öga, tand för tand, granat för granat.

Och mitt i allt detta mannen på sin cykel i solskenet - eller nästa gång barnen i lekparken, pendlarna i kön till bussen, människorna utanför mataffären.

Amnesti för handgranater

Justitieminister Morgan Johansson slog i går ett slag för den amnesti för explosiva varor som regeringen har föreslagit i oktober. Då är det tänkt att kriminella ska kunna lämna in sina handgranater till myndigheterna.

Även den nya skärpta vapenlagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet kan hjälpa, med högre straffsatser och krav på häktning för innehav av bland annat just handgranater.

Det är bra åtgärder men det mesta talar för att Socialdemokraterna måste omvärdera kriminalpolitiken betydligt mer än så. Kanske låter det som en klyscha men nu måste hela samhället mobiliseras mot denna typ av brottslighet.

Kanske bör de politiska partierna snegla på försvaret. Där har man klarat att samverka över blockgränsen, att ge och ta för att tillsammans helt lägga om politiken. Det skedde under galgen, som en konsekvens av Rysslands upprustning och ett försämrat säkerhetsläge i vår omvärld.

Om de politiska partierna kan lägga prestigen åt sidan i försvaret av Sverige borde det även vara möjligt för att återupprätta tryggheten på gator och torg.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: