Mejla

Eva Franchell

Giftes bort och förlorade vårdnaden om sina barn

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Amanda har nu valt att berätta sin historia i eget namn.
Amanda har nu valt att berätta sin historia i eget namn.

LEDARE

Amanda var bara tolv år när hon giftes bort. Hon var så liten att hon fick stå på en pall under själva bröllopsceremonin.
Det var föräldrarna som körde Amanda från Göteborg till Irak där hon tvingades gifta sig med en betydligt mycket äldre kusin.
Den vuxne mannen våldtog henne. Hon blev gravid och när Amanda var tretton år fick hon resa hem till Göteborg igen för att föda sina tvillingpojkar på Östra sjukhuset.

Det är Göteborgs-Posten som i flera artiklar berättat om Amandas livsöde. Till en början var artiklarna anonyma, men nu har Amanda bestämt sig för att berätta sin historia i eget namn.

Barnen blev kvar i Irak

Det är en djupt upprörande berättelse hon har. Amanda förlorade sin egen barndom och nu har hon förlorat sina barn. Efter förlossningen skickades hon tillbaka till Irak och när hon sedan ville skiljas tog maken barnen ifrån henne. Amanda hade hela tiden stått som ensam vårdnadshavare, ändå fick hon åka hem ensam. Barnen blev kvar i Irak.

Nu har svensk domstol dessutom beslutat att det är pappan som ska ha vårdnaden om barnen. Stockholms tingsrätt tror i och för sig på Amandas berättelse, men eftersom barnen bor hos pappan är det han som får vårdnaden om dem.
Amanda har överklagat domen, men hovrätten meddelar att man inte kommer att ompröva den.

Ingen hänsyn till hedersfrågan

– Det går inte att förstå hur svensk domstol tänker, säger Amanda till GP.

– Han gifte sig med ett barn. Våldtog mig. Gjorde mig till mamma. Tog barnen ifrån mig. Och nu låter ni honom vinna så att han kan komma hit?

Frågan är verkligen hur rätten resonerade när man gav vårdnaden till en man som våldtagit ett barn? Barnen bor numera i en familj som accepterar barnäktenskap, men rätten verkar inte ha tagit hänsyn till hedersproblematiken.
Nu kräver regeringens hedersexpert, en barnäktenskapsforskare, en socialchef och en före detta domare att Amandas fall omprövas av Högsta domstolen.

Barnäktenskap kan aldrig accepteras

– Det borde göras en haveriutredning, säger regeringens hedersexpert Juno Blom till GP.

– Hela den här flickans liv har varit ett enda svek från myndigheternas sida. Det är en skam för Sverige.
Amanda säger att hon tänker överklaga domen och därmed ställs hoppet till Högsta domstolen.
I veckan har vi diskuterat Socialstyrelsens lättsinniga syn på barnäktenskap i broschyren "Information till dig som är gift med ett barn". Det krävs uppenbarligen omprövning på flera håll. Regeringen bereder just nu en skärpning av lagstiftningen om barnäktenskap. Det måste stå helt klart för alla och en var att barnäktenskap aldrig någonsin kan accepteras.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Alla politiker vill ha barnäktenskap

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Barnäktenskap

Stockholms tingsrätt

Göteborg

Högsta domstolen

Irak