Tillbaka på Södermalm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

röstfiske  Fredrik Reinfeldt raggar medelklassväljare på Södermalm i Stockholm. Han lockar med rut-avdrag men avslöjar inte vilka som i själva verket får betala för den billiga städhjälpen.
röstfiske  Fredrik Reinfeldt raggar medelklassväljare på Södermalm i Stockholm. Han lockar med rut-avdrag men avslöjar inte vilka som i själva verket får betala för den billiga städhjälpen.

Fredrik Reinfeldt är tillbaka på Södermalm.

Här bor den svartklädda, snabbfotade medelklass som sannolikt kommer att avgöra valet om tio dagar. Klart att Fredrik Reinfeldt tar alla chanser att synas här, som i går när han dök upp på Tjärhovsgatan.

”Bara början”

Han besökte ett städföretag som säljer rut-tjänster, lyssnade på företagschefen och pratade med personalen.

–?Vi ser bara början av en framväxande ny bransch, sa han förnöjt och hotade med Mona Sahlin. Om hon vinner valet försvinner de billiga städjobben.

Fredrik Reinfeldt uppehöll sig mycket kring personalens arbetsvillkor och ­sände därmed ut den förment politiskt korrekta signalen till hela Södermalm: Rösta på mig så får du en städerska med kollektivavtal.

Det kan låta bra, de stressade latteföräldrarna får bort skiten därhemma med bibehållet samvete. Men ingenting är gratis. Någon måste givetvis betala för städavdraget.

Under de första rut-åren var det mest de sjukskrivna och arbetslösa som fick avstå sina pengar. Men nu har turen kommit till latteföräldrarnas egen omgivning. När staten subventionerar städavdrag blir det mindre pengar kvar till förskolan till exempel, barngrupperna ökar och ­öppettiderna minskar.

När skolan drabbas av nedskärningar går det ut över skolmaten, skolhälsovården och till sist även över själva undervisningen. När skatten sänks och pengar­na går till städavdrag blir det mindre pengar till järnvägar, cykelbanor, sjukvård och allmän omsorg.

Bara några kvarter från Fredrik Reinfeldts städfirma ligger gruppboendet Tullgården för multihandikappade barn. Där har den borgerliga stadsdelsnämnden redan dragit ner på personalen och nu ska hela verksamheten säljas ut. Där ligger också Vintertullens äldreboende vars bemanningsplaner diskuterats under hela våren.

I går kväll visade SVT:s ”Uppdrag granskning” hur lås och larm ersatt mänsklig kontakt inom vården av dementa på Öjagården i Piteå.

Kan inte klaga sedan

Den som väljer Reinfeldts rut nästa söndag kan inte komma och klaga sedan på för stora barngrupper eller på den vård som föräldrarna får.

Alliansens plan går ut på att var och en ska ta ett större ansvar för både barn och gamla. Då kan de latteföräldrar som tror att de köpt sig tid upptäcka att de i själva verket varken hinner med barnen eller gamla mamma.

För dem och för alla andra som velar i valet står sig faktiskt det gamla ord­språket: ”Bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete”.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.