Eva Franchell

Sluta klaga på de tysta kvinnorna, Björklund

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

7 april 2012. Kvinnliga lärare

Det är ett gäng trötta påskkärringar som styr kvasten mot hemmet i dag. I går dansade de med själva djävulen på Blåkulla och det är klart att sådant frestar på. De är ju inga ungdomar längre.

Definitionen av en kärring är vag. Enligt Nationalencyklopedin är hon lite äldre ... låt oss säga att hon i varje fall är över 40. I sådana fall har Sverige två och en halv miljon kärringar.

Faktum är att hälften av alla kvinnor i Sverige är kärringar. De utgör en fjärdedel av befolkningen, men det kan man inte tro om man till exempel läser Aftonbladet. På våra sidor är kvinnorna unga och stjärnögda.

Kikki ses inte som Plura

I bland skriver vi förstås om Kikki ­Danielsson, 59, som i bild och text beskrivs som en nerdekad knarksmugglare med viktproblem. Annat är det med Plura, 60. När han åker dit för kokaininnehav får vi följa hans kamp mot rättvisan.

Plura fick en matlagningsshow i tv där han stod med bar isterbuk och rörde i grytorna. Kan ni tänka er ett matlagningsprogram med en halvnaken Kikki Danielsson?

Nej, även om det är kärringar som står för merparten av matlagningen i svenska hem släpps de inte framför kameran. De anses väl sakna den där ärrat manliga rock qualityn.

Men äldre kvinnor klagar sällan. Vill inte verka bittra. De biter ihop och tar emot. Som lärarna till exempel. De får ta emot nästan hur mycket skit som helst. När utbildningsminister Jan Björklund beskriver skolans problem handlar det nästan alltid om lärarna.

”... de inte kan leda undervisningen.”

”Lärarna måste bli bättre på att undervisa.”

”Det är hög tid för lärarna att bli lärare.”

Det är en majoritet kvinnliga lärare som får ta emot Jan Björklunds ständiga påhopp. De handlar sällan om behovet av mer resurser till skolan. Om mer personal, bättre datorer eller fler lektionstimmar. Jan Björklund undviker nogsamt allt som kostar mycket pengar och ägnar sig i stället åt personkritik.

Sedan blir han förvånad över att det är så få ungdomar som söker sig till lärarutbildningen. Men vilken ungdom tror på en karriär som lågavlönad och ständigt utskälld kärring? Är det någon som försvårat rekryteringen av nya lärarstudenter så är det Jan Björklund själv.

Utbildningsministern kunde ha lyssnat lite mer på de äldre kvinnliga lärarna i stället. De vet en hel del om hur skolan har utvecklats. Många av dem tog den gamla studentexamen med katederundervisning, tentor och muntliga förhör. Sedan sökte de i hård konkurrens in på lärarutbildningen. Till en början fick de också en hyfsad lön. 

De bet ihop och jobbade på

På 1970-talet var läraryrket ett attraktivt karriärval och många duktiga studenter sökte in på utbildningarna. Men sedan kom kriserna som avlöste varandra, anslagen till skolan skars ner i omgångar. Under 1990-talskrisen fick eleverna inte ens skolböcker. De anställda blev färre medan eleverna i varje klass blev fler.

Lärarnas jobb blev tyngre men eftersom de flesta av dem var kvinnor bet de ihop och jobbade vidare. Det är först nu de får tacken av utbildningsminister Jan Björklund: ”Bristen på undervisning drabbar alla elever.” 

Är det någon som hört kulturministern tala om konstnärer som inte kan måla? Eller hört Beatrice Ask säga att det är dags för poliserna att vara poliser?

Lätt att skylla på tysta kvinnor

Det är så lättsamt att skylla på en grupp kvinnor som inte säger i från. Jan Björklund måste se över sin retorik. Han får gärna prata om skolans mål och innehåll, men det är dags att sluta grupp­mobba den svenska lärarkåren.

Om det är någon yrkesgrupp som borde ha problem i dag är det snarare polischefer och advokater. På 1970-talet var det lättast att komma in på juristutbildningen så det var där de svagare studenterna hamnade och de var faktiskt ofta män.

Ansvaret för bilden av den äldre kvinnan vilar inte bara på Jan Björklund. Andra partier hakar på och kanske är det typiskt att två medelålders kvinnliga partiledare nu ersatts av en äldre man och en ung tjej. Ungefär som det brukar se ut i TV4 där en äldre manlig programledare gärna kompletteras med en yngre kvinna. Ett kuttersmycke.

När LO:s lite äldre kvinnliga ord­förande snart avgår kommer hon med all sannolikhet att ersättas av en medel­ålders man. Och här på Aftonbladet är vi inte bättre, på redaktionen är de äldre männen dubbelt så många som de äldre kvinnorna. Det är kärringarna som försvinner från politiken, facket och redaktionerna och kanske är det därför Plura blir beskriven som en rockhjälte. ­Kanske är det därför Jan Björklund har fått hållas med sin enfaldiga kvinnomobbning.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN