Katrine Marçal

Inget att skryta om Anders Borg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att bli utnämnd till EU:s bästa ­finansminister 2011 är lite som att bli utnämnd till Afrikas bästa skidåkare. Du är bäst i ett gäng som har lyckats med att få en kris, som inte hade behövt sprida sig bortom Grekland, att orsaka enorm ekonomisk, politisk och mänsklig skada samt med stor sannolikhet åstadkomma ett för­lorat decennium för Europa – helt ­i onödan.

Men Anders Borg är alltså bäst i gänget ­enligt brittiska Financial Times. Bäst i ett Europa som inte sedan första världskriget har varit så dominerat av högerregeringar och som nu riskerar att dra med sig hela världsekonomin utför stupet, inför en förstummad omvärld som inte begriper vad våra ledare håller på med.

Alla kandidater ”har kollektivt varit ­försumliga och låtit en lätthanterlig kris utvecklas bortom all kontroll” säger en av jurymedlemmarna uppgivet till tidningen.

Men visst, Anders Borg vann. Grattis!

Svenska tidningar skriver hyllningsreportage om finansministerns hästsvans, samtidigt som Europa brinner och precis den ideologiska doktrin som Anders Borg representerar – att alla länder ska bada stålbad oavsett vilka problem de har – är ansvarig för att ­krisen har förvärrats till denna grad.

Financial Times beundrar samtidigt med rätta den svenska ekonomin och lyfter fram just ”tidigare reformer”. Och precis som Internationella valutafonden IMF konstaterade förra året var det överskotten från Göran Perssons tid som gjorde det möjligt för Anders Borg att genomföra de rekordstora skattesänkningarna och ändå ha goda marginaler kvar när krisen kom 2008.

Anders Borg är på många sätt en ­skicklig politiker. Det är roligt för ­Sverige att han nu vunnit pris. Men ­utmärkelsen lär inte vara något han kommer att skryta om för barnbarnen.

Historikerna kommer att skriva spalt­meter om den här generationens euro­peiska ledare och den enorma ekono­miska och politiska skada de orsakade hela kontinenten.

Helt i onödan.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN