ÅSIKT

Det handlar om S hela framtid

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Niclas Hammarström
tumultet Alla väntar på beskedet om Håkan Juholt. Pressen på honom är näst intill omänsklig.

avKatrine Marçal

LEDARE

21 JANUARI 2012. S-krisen

Hela dagen pågick det. Socialdemokraternas partihögkvarter belägrades av journalister. En gemensam anfallande kropp av framsträckta mikrofoner. Leif Pagrotsky skriver inifrån mötet på Twitter att det verkställande utskottet sitter och högläser vad som skrivs på Twitter – om vad som sägs inne på mötet.

Det var bisarrt.

Alla väntar på ett besked. Klockan 16.50 kommer partisekreterare Carin Jämtin ner. Partiordföranden har åkt hem till Oskarshamn meddelar hon. Och om någon förtjänar att ta helg så är det den näst intill omänskligt pressade Håkan ­Juholt. Det kommer bli fler ­möten. Socialdemokratin är inne i en process. Hur ska man återupprätta respekten för partiet och vinna tillbaka människors förtroende?

Ett högt spel

Politik är ett högt spel. Du spelar med människors liv och Sveriges utveckling som insats. Det är vad det handlar om. Inte den egna karriären. Och det finns ett läge när en partiledare måste välja att lämna över till någon annan. För partiets skull. Men om det har gått så långt kan bara Håkan Juholt själv svara på.

Är han den bäst lämpade personen att vända det här? Har han förutsättningarna att läka samman partiet och vinna väljarnas förtroende? Kommer han fram till att svaret är nej, bör han kliva av. Men det är hans eget avvägande.

Prata med varandra

Under tiden, och egentligen ännu viktigare, måste alla andra fråga sig: var det såhär ni tänkte er att det skulle bli? Svarta ­listor, hemliga läckor, interna mejl som flyger och far. Maktbegär, fåfänga, bitterhet och knivar i ryggen. Att du är paranoid behöver inte betyda att du inte är förföljd. En ond spiral som bara fortsätter.

Många socialdemokrater klagar på medierna. Mediedrev kan naturligtvis alltid diskuteras men någonstans måste man påpeka den enkla sanningen: om ni inte vill ha artiklar om ert ­inre liv i pressen – sluta då upp med att läcka saker om ert inre liv till pressen.

Lös era konflikter genom att prata med varandra. Inte om varandra.

Det har alltid funnits starka intressen inom svensk socialdemokrati, falanger om man så vill, men det har också alltid funnits ledare som har kunnat resa sig över dem och tänka på Sveriges bästa.

Det är sådana ledare som ­socialdemokratin nu behöver. På alla nivåer. Människor som förstår att en ny socialdemokrati måste uppstå i dialog med omvärlden – inte inom den ­egna strukturen.

Och att Sverige behöver en ny socialdemokrati.

Det här är ett parti som byggt upp ett av de anständigaste samhällena i hela världen. Ni är så oerhört mycket bättre än såhär.

Rasten är slut.

Det handlar om svensk socialdemokratis hela framtid.

Och i förlängningen Sveriges.