ÅSIKT

Politikermiss drabbar barn

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: THINKSTOCK
LEDARE

I Stockholms stad har lokalpolitiker rört upp känslor. Den rödgrönrosa majori­teten vill ge alla barn i staden rätt att ­vistas på förskolan på heltid. Utan att ­finansiera reformen.

Enligt skollagen ska barn till arbets­lösa eller föräldralediga med ett yngre ­syskon erbjudas minst tre timmar per dag eller 15 timmar per vecka.

Kommunen går ännu längre och blir därmed först i landet att erbjuda de här barnen exakt samma rätt till förskola som alla andra ungar. Fördelarna är många. Storasyskon slipper hamna utanför ­socialt och pedagogiskt för att föräldrarna skaffar fler barn eller blir arbetslösa. Barn som ska lära sig svenska får en ­bättre start.

Oroar personalen

Problemet är att majoriteten i Stadshuset med Socialdemokraterna i spetsen har klantat sig och glömt att skjuta till mer resurser. Det här oroar personal som redan i dag arbetar under mycket ­ansträngda förhållanden.

Flera förskolepedagoger och heltidsarbetande föräldrar riktar nu sin ilska mot arbetslösa och föräldralediga ­mammor och pappor. En del har inlett en namninsamling för att stoppa planerna. Andra har gjort moralistiska uttalanden i media, föräldralediga borde vara hemma med sina barn, menar de.

Är till för barnen

Det vore en sak om förskolan var en institution­ som bara sysslade med barn­passning. Men så är det ju inte längre. Förskolan blev en del av utbildnings­väsendet 1998 och­ började regleras av skol­lagen.  Förskolans uppdrag består i att förbereda barnen för fortsatt utbildning och sätta deras behov­ i centrum. Verksamheten finns alltså inte till för ­föräldrarna och arbetsmarknaden i första hand. Den är till för barnen.

Ilskan måste riktas uppåt, det vill säga mot de styrande politikerna. En viktig reform riskerar att haverera för att den inte är ­finansierad.

Skolborgarrådet ­Olle Burell (S) och hans kollegor har klantat sig och måste reda ut den röra de själva har ­skapat.

ARTIKELN HANDLAR OM