Mejla

Eva Franchell

Feministisk snöröjning funkar inte i Stockholm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Många medmänniskor har verkligen ställt upp under snökaoset i Stockholm.
Många medmänniskor har verkligen ställt upp under snökaoset i Stockholm.

LEDARE

Det är lätt att skratta åt stockholmarna.

Det kommer lite snö och hela huvudstaden paralyseras. Allt prat om feministisk snöröjning faller lika platt som tanterna på hala trottoarer. Ambulanserna har gått i skytteltrafik de senaste dygnen.

Men Stockholm är inte Norrland och det här var seklets värsta snöoväder i november. Under gårdagsdygnet föll mellan 30 och 40 centimeter snö. SMHI hade varnat, ändå verkade snöstormen komma som en total överraskning för de ansvariga i Stockholms stad, lokaltrafiken, SJ och Trafikverket. Det fanns ingen som helst beredskap.

Pulsade fram

I all hast ställdes de flesta busslinjer in. Tvärbanan rapporterade vagnfel, spårfel och växelfel. Pendeltåg och tunnelbana gick på halvfart och blev snart överfulla. I går kväll fick tusentals stockholmare pulsa fram på oplogade trottoarer för att över huvud taget komma hem. Och Stockholm är stort, folk fick vandra i timmar.

De som tagit bilen fastnade i köer, gatorna var glashala och de dubbfria stockholmsdäcken fick inget fäste. Bilar, lastbilar och bussar halkade hit och dit, en del fastnade i snödrivorna och stoppade upp resten av trafiken.

Tio timmar

Jennifer Lovehav berättar för SVT Stockholm att hon skulle resa från Nyköping till Stockholm med sina två små barn. Det är en resa som normalt tar en dryg timme, men i går fastnade hon vid Liljeholmen och där blev hon sittande i tio timmar.

Hon kunde i princip se innerstaden, men kom ingen stans. Så småningom fick hon hjälp att ta sig vidare via en hjälpgrupp på Facebook.

Utan vanliga människors vilja att hjälpa varandra hade situationen varit än värre. Många har ställt upp det senaste dygnet och lånat ut en spade eller knuffat på en bil.

Övergivna bilar

I dag råder fortfarande kaos i trafiken, E4:an blockeras av övergivna lastbilar och personbilar. Snön är inne på tredje dygnet men fortfarande finns ingen sand på stadens trottoarer. I morse halkade folk fortfarande runt och riskerade benbrott, inte ens Stureplan var sandad. Södersjukhuset rapporterar en fyrdubbling av antalet frakturer och benbrott.

Kvinnor halkar oftare än män. Sannolikt för att det är kvinnorna som går eller springer till bussen. Männen tar bilen och hittills är det männens snöröjning som har prioriterats. För ett år sedan beslutade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad att införa en mer jämställd snöröjning. Gång- och cykelbanor skulle prioriteras framför bilvägar.

Barnvagnar fastnar

Men den feministiska snöröjningen har inte funkat i Stockholm. Snöhögar blockerar gångbanor, övergångsställen och busshållplatser. Barnvagnar fastnar och en rullstol kan inte ta sig fram på Stockholms gator.

I ren desperation över att varken kollektivtrafik eller gångtrafik fungerade stängdes flera skolor under gårdagen. Stockholm är inte Norrland, det är svårt att röja en stad med ett par miljoner människor, men någon måtta får det vara. Skolor i Stockholms innerstad ska vara öppna även när det snöar.

Den rödgrönrosa majoriteten har en del att fundera över innan den verkliga vintern sätter in. Sanda, ploga och forsla bort bilar som står i vägen. Så svårt kan det inte vara.

ANNONS

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ däck tryggt och enkelt hos Dackonline!

Extern länk från Däckonline SE

Beställ här!

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Stockholm

Eva Franchell

Trafik