Mejla

Somar Al Naher

Äntligen slopas inkomstkraven

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Större chans till kontrakt när inkomstkraven slopas.
Större chans till kontrakt när inkomstkraven slopas.

LEDARE

Äntligen görs något åt en viktig ekonomisk diskriminering. Under många år har kommunala bostadsbolag haft höga inkomstkrav på sina hyresgäster. Den som velat hyra har tvingats visa upp en inkomst som är minst tre gånger så hög som själva hyran. Det har lett till att den som separerat, arbetar deltid eller har försörjningsstöd inte kunnat leva upp till kraven. Trots att man mycket väl skulle kunna betala hyresavgiften.

Göteborg går längre

Men på sina håll är det på väg att ändras. Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm har fått igenom kraftiga lättnader på hyreskraven inom de kommunalt ägda bostadsbolagen. Den politiska majoriteten i Göteborg går ännu längre och slopar hyreskraven helt. Dessutom kommer det att införas vissa lättnader på restriktionerna som gäller den som har skulder. I grunden handlar det om fördomar och diskriminering mot låginkomsttagare. Enligt Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, finns det inget samband mellan lägre inkomster och fler betalningsanmärkningar på hyror.

– Om du har låg inkomst men aldrig har fått en betalningsanmärkning ska du då utestängas bara på fördomar om att du inte kan betala hyran? säger han till

Aftonbladet.

Vägen till ekonomisk frihet

Egentligen är det obegripligt att inkomstkraven inte har sänkts för länge sedan. En lägenhet är a och o för den som vill bygga upp ett självständigt liv. Vägen till ekonomisk frihet börjar många gånger med ett ordnat boende. Slopade inkomstkrav löser inte bostadsbristen men innebär ändå att en av orättvisorna på bostadsmarknaden försvinner. Nu kan folk med vanliga inkomster och osäkra anställningar åtminstone ansöka om en bostad som alla andra.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspolitik

Diskriminering

Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag

Somar Al Naher