ÅSIKT

Kinberg Batra är ingen Reinfeldt

LEDARE

13 oktober 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Partiledardebatten

Statsministern är nöjd, det saknas en plan för landet och Sverige behöver ett nytt ledarskap. Vi börjar kunna Anna Kinberg Batras repliker vid det här laget. Den manusbundna Moderatledaren upprepade dem även i går när det var dags för partiledarna att mötas i riksdagens kammare.

Den stora skillnaden mot partiledardebatten i SVT i söndags var att alla fick tala till punkt. Även om både Stefan Löfven och Isabella Lövin noga tackade Jan Björklund för att han öppnat upp för möjligheter till blocköverskridande samarbeten var det litet fokus på regeringsfrågan.

I stället handlade debatten om politiska sakfrågor som jobben, välfärden, skatter, integration, skolan och klimatet. Och Sverigedemokraterna, som alltid.

Väldigt kort minne

Annie Lööf tryckte på Jimmie Åkessons partikamraters stöd till Putins Ryssland i EU-parlamentet och på

hemmaplan. Jan Björklund menade att Oscar Sjöstedt och Anna Hagwall hade fått lämna sina riksdagsplatser om de tillhört något annat parti.

Anna Kinberg Batra inledde med att, som vanligt, beskriva ett Sverige som är ”på väg åt fel håll”. Hon talade om problem med integration och växande utanförskap. Allvarliga samhällsproblem som förtjänar seriös debatt. Men de grusades när Kinberg Batra påstod att ”i Stefan Löfvens Sverige möts poliser, ambulanspersonal och brandmän på väg till utryckning av stenar.” För att påstå det måste man antingen ha väldigt kort minne, eller en flexibel hållning till sanningen.

Färsk statistik från Arbetsmiljöverket visar att antalet anmälda fall av fysiskt våld mot räddningstjänst och polis faktiskt har minskat kraftigt jämfört med förra mandatperioden. Även Fredrik Reinfeldt fick kritik för att han inte visade något engagemang när kravallerna rasade som värst i Husby 2013. Men Reinfeldt hade andra politiska kvaliteter. Han höll ihop Alliansen som ett fungerade regerings-alternativ och lyckades ofta förnya politiken för att svara mot aktuella samhällsfrågor.

Men den politiken är tio år gammal nu. Moderaterna förlorade valet på den 2014.

Fler jobbskatteavdrag

Ändå försöker Anna Kinberg Batra återanvända samma gamla lösningar med ännu ett jobbskatteavdrag och nya rutavdrag samt nedskärningar på samhällets svaga. Einstein varnade för att vara upprepande. Han sa att definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat.

Det är visserligen få förunnat att vara lika intelligent som Einstein. Men Anna Kinberg Batras brist på nytänkande och ledarskap visar att hon sannerligen inte heller är någon Fredrik Reinfeldt.

ARTIKELN HANDLAR OM