ÅSIKT

Kommunal går vidare efter vinterns skandal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

31 MAJ 2016 Kommunals kongress

Foto: Ett sista slag. Kommunals kongress blir början till slutet för Annelie Nordström, som varit ordförande under sex år.

Precis klockan 13 i dag kan Annelie Nordström slå klubban i talarstolen och förklara fackförbundet Kommunals 29:e kongress öppnad. Det blir också inledningen på hennes eget avsked efter sex år som ordförande för LO:s största förbund.

Efter de krog-, representations- och lägenhetsskandaler Aftonbladet avslöjade i vintras hade det kunnat vara ett förbund i kris som samlas. Affären kommer att kasta sin skugga över Folkets Hus i Stockholm. Men det är inte hela bilden.

Kongressombuden kan också summera en stark avtalsrörelse. Experterna i ledarsidans avtalspodd Lönedags utsåg till och med undersköterskorna till vinnare i årets avtalsrörelse – i alla fall på kort sikt. För en facklig organisation är inget viktigare.

I förhandlingarna fick Kommunal igenom principen att vissa kvinnliga yrkesgrupper inte bara är lågavlönade, utan faktiskt felavlönade. Vad det på lång sikt kommer att betyda för jämställdheten återstår att se.

En kongress i ett stort fackförbund som Kommunal är alltid en nyhetshändelse. Frågan är ändå om inte Kommunal-kongressen i år slår det mesta. Kongressombuden har en hel det att ta ställning till.

Lyxkrog och porrstjärna

En olönsam lyxkrog, en porrstjärna på scenen, generös representation och lägenheter som delades ut till kompisar och socialdemokratiska toppar. Listan bara fortsätter.

Parallellt med avtalsrörelsen har förbundet under våren fått arbeta med en handlingsplan för att få ordning på organisationen.

Ett av de första besluten ombuden ska fatta är om Nordström ska beviljas ansvarsfrihet.

Störst uppmärksamhet kommer ändå valet av Nordströms efterträdare att få. Tre hugade spekulanter har anmält sig. Tobias Baudin som i dag är vice ordförande i LO, Berit Müllerström som är avdelningschef på Kommunals förbundskontor och till sist den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Lindholm.

Står mot varandra

Valberedningen presenterar sitt förslag i dag, valet ska göras i morgon.

Öppna personstrider tillhör kanske inte vardagen i en fackföreningsrörelse där successionsordningen ofta varit nästan lika välordnad som i kungahuset. Men kanske håller det på att förändras, och just Kommunal har faktiskt en historia av val där kandidater står mot varandra.

Själv anser Annelie Nordström att hon lämnar som en vinnare snarare än en förlorare. Kanske har hon rätt.

Den som får uppdraget att ersätta henne har dock en mycket tydlig arbetsuppgift framför sig, att återupprätta förtroendet hos medlemmarna.

Kommunals medlemmar förtjänar ett förbund de kan lita på.

ARTIKELN HANDLAR OM