ÅSIKT

Ta från bankerna – ge till försvaret

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jas Gripen.
LEDARE

För bara hälften av de fyra storbankernas vinster på över 100 miljarder kronor skulle försvaret kunna köpa ytterligare tre ubåtar av den nya toppmoderna modellen A26, 20 nya super-Jas och en massa bränsle, sjömålsrobotar och kryssningsmissiler.

En annan användning för 50-60 miljarder vore att betala tillbaka till dem som drabbats hårdast av bankernas vinstjakt: Pensionärer utan internet, folk i glesbygd där bankkontor lagt ner, arbetslösa som nekas banklån och tvingas till ockrare. Till välfärd.

Men ett sådant förslag skulle högern aldrig gå med på. Vapen däremot! Där har vi något. Och säkerhetspolitik är viktigt. Hippiens tid är inte nu.

Tiderna är inte mjuka längre, tiderna är en tickande bomb. Kampen står inte främst mellan vänster och höger, den står mellan demokrater och fascister. EU-valet blev en högerextrem skräck och svaret på den är inte att sjunga ”We shall overcome”.

Och bara månader före EU-valet dök små gröna män i uniformer utan nationalitetsbeteckningar upp och ockuperade Krim. Det visade sig vara Ryssland. Imperialisten Vladimir Putin gjorde vad få trodde att han skulle göra, det var otroligt även för de paranoida männen i det militärindustriella komplexet.

De senaste ryska kränkningarna av svenskt, finskt och estniskt luftrum är inget skämt. Inte heller ubåtshysterin i veckan.

Att reportrar med ståfräs åker helikopter och pratar militärlingo i snålblåst ger förstås en löjeväckande bild av allvaret. Men att det bara tog minuter innan seriösa svenska medier rapporterade rysk stats-tv:s påstående att ubåten som jagades var från Nederländerna går inte att skratta åt. Desinformation och propaganda ingår i krig, svensk media misslyckades helt.

Fred, frihet och suveränitet försvaras inte med att plantera blommor i kanoner eller genom omskolningskurser med Vladimir Putin. Men ett antal strategiskt utplacerade svenska ubåtar i Östersjön lär ha en starkt fredsbevarande effekt.

Men pengarna då? Mm, det är alltid problemet. Men samtidigt som marinen dök ner i Östersjön rapporterade de svenska bankerna vinster i stratosfären, trots både deflation och krisräntor. Imponerande jobbat. Det mesta har vi, folket, betalat. Bankerna är chanslösa utan oss (och vi utan bankerna). Inga andra företag är i så hög grad sammanflätade med samhället.

Det är oanständigt att de väntas dra in långt över 100 miljarder i vinst i år efter att ha betalat Anders Borgs sänkta bolagsskatt. Särskilt eftersom bankerna också är skyldiga oss 34 miljarder i finanskrispengar, vilket Andreas Cervenka konstaterade i SvD 23/10.

Så. Ta hälften av vinsten och låt försvaret köpa vapen. Högern lär bli så förvirrat glad att förslaget kan tänkas gå igenom.

Och åren därefter går bankernas överdrivna överskott till bankernas offer och den nedrustade välfärden. Alla vinner. Utom bankdirektörerna och möjligen räntorna men de ligger ju ändå lägre än en sjunken ubåt.

Se mig gärna som en blandning av Jonas Sjöstedt och John Rambo.

Finansminister Magdalena Andersson står tyvärr mittemellan och vill bara kräva tillbaka fyra miljarder av våra pengar från bankerna trots att ladorna är tomma.

avFredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM