ÅSIKT

Borgerliga väljare är inte dumma i huvudet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYR≈N
SD:s talman Björn Söder lyssnar på partiledaren Jimmie Åkesson.
LEDARE

Trots Sverigedemokraternas framgångar vill de flesta borgerliga väljare inte ha något samarbete högerut. De vill hellre ha en samverkan med Socialdemokraterna och då har det minsann gått långt. Socialdemokraterna brukar ju annars vara ett rött skynke för borgerligheten.
Men Sverigedemokraterna är uppenbarligen värre.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg menar att SD skrämmer alliansväljarna och det är klart att de blir rädda. De ser ju hur SD-ledamöterna beter sig. De har följt partiet ända sedan järnrörsskandalen då SD-huliganerna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnade sig med järnrör till dagens SD-hyllningar av nazister. 2018 skriver en SD-kandidat på nazisajten Nordfront: "Medborgargarde och träpåkar är vad som behövs."
En annan skriver på samma sajt: "Den ende invandraren som jag tycker har gjort något gott är Adolf Hitler."

Brutaliteten skiner igenom

Det är klart att borgerliga väljare tar avstånd från denna Sverigedemokratiska råhet. Jimmie Åkesson försöker visserligen vara beskedlig, men hans ansträngningar faller platt när hans talman Björn Söder häver ur sig att svenska judar och samer inte är svenska. Det spelar ingen roll om SD-ledamöterna klär sig i strikta kostymer. Brutaliteten skiner igenom det mörkblå ylletyget.
Borgerliga väljare är inte dumma i huvudet. De tar ju del av den Sverigedemokratiska politiken som inte bara handlar om en hårdför migrationspolitik. Varför skulle till exempel en kvinnlig Moderat väljare acceptera en återgång till hemmafrusystemet med sambeskattning? Varför skulle en Centerkvinna vilja samarbeta med abortmotståndarna i SD och varför i hela friden skulle en liberal vilja avskaffa pappamånaderna? De borgerliga väljarna ser väl inga politiska poäng med ett samarbete högerut.

Väljarna vill annorlunda

Det är möjligt att Ulf Kristersson vill säkra den egna makten med hjälp av Sverigedemokraterna. Även riksdagsledamoten Hanif Bali är rädd om jobbet och kan tänka sig en migrationsuppgörelse med SD.

Deras väljare vill dock annorlunda. De flesta alliansväljare vill hellre se en samordning med Socialdemokraterna, visar den mätning som Novus gjort åt Ekot. Bland Centerns och Liberalernas väljare vill en stor majoritet hellre pola med sossarna, medan en något mindre majoritet Moderater ställer sig på samma sida.

Frågan är då om Moderatledaren Ulf Kristersson kan tänka sig att gå emot sina väljare och om Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund i sådana fall hänger på trots att nästan 70 procent av deras väljare är emot allt SD-samarbete.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM