Karin Pettersson

SD blir vinnare på FP:s strategi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

följer jimmie Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) vill ’lyfta debatten’ genom att fokusera på ’integrationsfrågan’. Men att låta Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen sätta den politiska agendan är det bästa sättet att öka deras framgångar. Det visar forskning.
följer jimmie Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) vill ’lyfta debatten’ genom att fokusera på ’integrationsfrågan’. Men att låta Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen sätta den politiska agendan är det bästa sättet att öka deras framgångar. Det visar forskning.

30 OKTOBER 2012. Integrationspolitiken

Folkpartiet har en strategi. Den handlar om att lyfta integrationsfrågan högre upp på den politiska dagordningen. Med ­detta hoppas man vinna väljare från Sverige­demokraterna och Moderaterna. Det ­behöver Folkpartiet, nu när de misslyckats med skolan.

Den som tagit på sig att ”lyfta debatten” är Jasenko Selimovic, folkpartist och statssekreterare hos integrationsminister Erik Ullenhag.

I söndags satt han i SVT:s Agenda.

”Om vi som vill ha ett bra Sverige, ett öppet Sverige, inte debatterar integrationsfrågorna, då kommer det att sluta med att Sverigedemokraterna är ensamma på banan”, sa han.

Det finns en liten chans att Selimovic och Folkpartiets ledning bara är förskräckande naiva. Att de verkligen tror att det går att föra debatt om integration på samma sätt som i andra frågor.

Det gör det inte.

Tror ni inte på mig, tro då forskningen.

Enligt en studie av statsvetarna Carl Dahlström och Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet är det de etablerade ­partiernas agerande som avgör hur stora de främlingsfientliga blir. Att vägra låta partier som SD sätta agendan är det mest effektiva sättet att begränsa deras framgångar.

SD struntar i lösningar

De som vill ”lyfta debatten” om integration säger ibland att de vill göra det för att debatten ska leda till bättre lösningar, bättre politik.

Också detta är förskräckande naivt.

Om människor är arbetslösa och saknar bostad är det inte ett ”integrationsproblem” utan brist på jobb och bostäder. Lösningen är fler jobb och fler bostäder, inte svammel om kultur. FP:s strategi riskerar tvärtom att skymma en diskussion om frågor som bättre svenskunder­visning och kamp mot diskriminering.

Debatten om integration är inte som andra. Sverigedemokraternas syfte är ­inte att hitta lösningar – det är debatten i sig.

Ett mer rasistiskt Danmark

I Danmark prövade man i början av 90-talet den väg som Folkpartiet nu verkar vilja slå in på. Ett litet främlingsfientligt parti fick sätta agendan, etablerade partier och medier hakade på.

Resultatet? Blev integrationspolitiken bättre, blev nivån på debatten högre?

Knappast. Resultatet blev en av Europas mest intoleranta lagstiftningar och ett rasistiskt samhällsklimat. För ett par år sedan fick Danmark kritik av Europa­rådets kommissarie för mänskliga rättigheter för att landet inte längre tillåter ­familjeåterförening av tonårsbarn i invandrarfamiljer.

Bättre politik, bättre debatt?

Javisst, men bara om du är Sverige­demokrat.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN