Mejla

Daniel Swedin

Dags att ge freden en chans nu, Israel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Så kom den då, vapenvilan. Dödandet tar en paus. Raketerna och bomberna tystnar, åtminstone för en stund. Det blir en stilla natt i Gaza.

Det är, så klart, oerhört välkommet. Men samtidigt måste frågan ställas: vad händer nu?

Den israeliska statens kamp mot Hamahs har växlat upp under de senaste åren. Värst drabbade är de civila, det vanliga folket i Gaza. Den israeliska statens blockad av Gazaremsan inskränker de boendes möjlighet att importera och exportera varor. Man kan svårligen resa in och ut ur området. Blockaden försämrar dramatiskt Gazabornas tillgång till livsmedel, sjukvård, vatten, utbildning och försörjning.

Det är en grogrund till extremism och mer terrorism från Hamahs.

Även om en vapenvila nu trätt i kraft så kommer dessa förhållanden inte förändra

I dag pågår inga aktiva fredsförhandlingar mellan Israel och den palestinska myndigheten. Palestinierna är splittrade, på Västbanken byggs de olagliga bosättningarna ut och i Knesset saknas nästan helt röster mot den aggressiva ockupationspolitiken.

Israel har ockuperat Palestina i snart 50 år. Gazaremsan har man hållit helt avspärrad i fem år. Här sitter 1,6 miljoner människor fångade.

Det fanns en tid, och det är inte länge sedan, som nästan alla var överens hur fred skulle kunna uppnås: ett slut på ockupationen och en tvåstatslösning.

Det är dags att Israel tar sitt ansvar. Tolerans och försoning är det enda sättet att nå fred och säkerhet. Bomberna har visat sig värdelösa.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin