Urban Bäckström fånar sig nu igen

Det har snart gått två veckor sedan Socialdemokraterna sjöng ”Internationalen” och avslutade sin partikongress. I efterhand har väl snacket mest handlat om hur S hanterade valet av ny partistyrelse. Men det togs faktiskt en hel del sakpolitiska beslut där i Göteborg också.

En som inte har glömt det är Urban Bäckström, Svenskt Näringslivs koleriske vd. Och det är särskilt ett beslut Bäckström inte kan svälja: att Socialdemokraterna på kongressen bestämde sig för möjligheten att ta ut vinster från skol- och vårdföretag ska begränsas. Att S dess­utom vill att kommunerna ska få vara med och bestämma om och var friskolor ska få starta kan han inte heller ta.

Allt färre lyssnar på honom

I en intervju med affärstidningen Dagens Industri beskriver Bäckström det socialdemokratiska beslutet som ”den värsta inskränkningen av fri företagsamhet sedan löntagarfonderna” – en retorisk figur han slängt sig med ett bra tag nu.

Allt färre verkar lyssna. I veckan presenterade statsvetarprofessorerna i Göteborg årets stora SOM-undersökning. En fråga behandlar svenskarnas inställning till vinst i välfärden.

Majoritet mot vinstutdelningen

Svaret är entydigt: 62 procent av de svarande vill inte tillåta vinstutdelning inom offentlig sektor. Det riktigt intressanta är att hälften av moderatväljarna säger nej till vinstutdelning. Bara en femtedel av M-väljarna verkar vara överens med Urban Bäckström – som för övrigt har en bakgrund som moderat chefs­ekonom.

Så i dagarna skickar Bäckström ut ett brev till medlemsföretagen i Svenskt Näringsliv med budskapet att Social­demokraterna är elaka och att alla företag är hotade om man ställer krav på hur våra skattepengar ska användas. Frågan är om företagarna kommer bry sig. Det är svårt att tro att svenska småföretag som byggt upp en verksamhet under slit och i internationell konkurrens känner att en strid för att riskkapitalister ska ha fri dragningsrätt på skattepengar är den viktigaste frågan i dag.

I allas intresse

Ur arbetsgivarnas perspektiv bör det väl vara viktigare att det finns en förskola, en äldrevård, en skola och en sjukvård som fungerar för deras personal? Dessutom kan ju även företagarna läsa om lycksökare som dränerar välfärden på resurser samtidigt som skola och sjukvård går på knäna.

Företagare och arbetsgivare vill nog också att den skatt de betalar för vård, skola och omsorg ska ge just det. Inte bli stora vinster som skeppas i väg till skatte­paradis.

Det där biter säkert inte på Bäckström. Han verkar ju fast besluten om att framstå som svensk debatts egne Don Quijote.

Följ ämnen i artikeln