Mejla

Daniel Swedin

Göran Hägglunds apoteksmygel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialminister Göran Hägglund vill inte att vi ska få veta vilka apotek som har fel och brister.
Socialminister Göran Hägglund vill inte att vi ska få veta vilka apotek som har fel och brister.

LEDARE

Det lönar sig att vara riskkapitalist och ha lagt vantarna på ett tidigare statligt apotek.

Svenska Dagbladet har tidigare berättat att riskkapitalägda apotek i hemlighet slussat stora summor pengar till sina ägarbolag i skatteparadis. Sedan har de låtsats som om apoteken går dåligt, allt för att få nya miljonsubventioner av staten.

Från och med nu är det fritt fram att sälja sitt apotek, där har en ny affärsmöjlighet öppnat sig. Och där kan man göra riktiga klipp.

Riskapitalbolaget Priveq Invest - som ägt kedjan Vårdapoteket - dubblerar sina satsade pengar när man säljer apoteken till konkurrenten Apoteket Hjärtat. Det kunde SVT berätta i går.

Exakt hur mycket Priveq och andra riskkapitalister tjänat när de sålt vidare får vi inte veta.

Det har socialminister Göran Hägglund (KD) bestämt. Han har nämligen hemligstämplat hur mycket pengar privatkapitalister och andra betalade när de köpte apoteken av oss. Det är en företagshemlighet, enligt ministern.

Det tycker nog apoteksföretagen är bra. En detalj i sammanhanget är att Göran Hägglunds tidigare stabschef nu jobbar som lobbyist för branschorganisationen Sveriges apoteksförening.

Men det är inte bara kring pengarna det smusslas. SVT har tidigare berättat om hur fel och brister på apoteken hemlighålls.

När apoteksmarknaden avreglerades för fyra år sedan fick Läkemedelsverket i uppdrag att utöva tillsyn över apoteken.

Verket gör regelbundet inspektioner ute på apoteken, men när tv-nyheterna begärde ut rapporterna var alla uppgifter om fel maskerade, oavsett om det gällde om personal, organisation, lokaler, eller recept- och läkemedelshantering.

Vi vet genom SVT:s granskning att det vanligaste felet gäller dokumentationen - som kan leda till att man får helt fel mediciner och blir allvarligt sjuk - men vi vet inte på vilka apotek felen görs.

Att berätta det vore dåligt för "de ekonomiska förhållandena på apoteksföretagen", enligt läkemedelsinspektör Mariann Rinse.

Och enligt en färsk dom i Kammarrätten gör Läkemedelsverket rätt när man hemligstämplar informationen. Och minister Hägglund tycker inte att det är någon stor sak att det saknas insyn i apotek som är skattesubventionerade. Det viktiga, menar han, är att bristerna åtgärdas. Om än i största hemlighet.

Konsumentverket har rapporterat att svenskarnas förtroende för apoteken har sjunkit dramatiskt sedan avregleringen.

Efter beskedet att företagens ekonomi är viktigare än medborgarnas möjligheter att välja ett apotek där man inte riskerar att få fel medicin lär inte kurvan vända upp.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin