Mejla

Anders Lindberg

"Betong, tillväxt, administration"

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är bra att prata om jobben - men S kan inte vara ett enfrågeparti.

Stefan Löfven När han sommarpratade i radio berättade han personligt om sin uppväxt i Ådalen, om fosterhemmet, och om sina värderingar. I morgon har han chansen att vara sig själv igen.

Stefan Löfven När han sommarpratade i radio berättade han personligt om sin uppväxt i Ådalen, om fosterhemmet, och om sina värderingar. I morgon har han chansen att vara sig själv igen.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

En märklig sak med Stefan Löfvens tal var att han pratade bättre engelska än svenska. I varje fall kändes det så.

När man träffar fackliga ledare från andra länder är det sällan de talar mer än sitt modersmål. Men Löfven, men sin bakgrund som internationell sekreterare och ordförande i IF Metall står för något helt annat. I industrin har internationaliseringen och Sveriges beroende av omvärlden länge varit självklart.

Lovar fler jobb

Det Sverige han förstår och är en del av handlar om jobb, ordning och reda och praktiska lösningar på gemensamma problem. Det är en politisk vision som kan sammanfattas i SSU:s gamla skämtsamma slagord till första maj: "Betong, tillväxt, administration".

I dag lovade han fler jobb, han satte upp målet att Sverige, på sex år, ska ha den lägsta arbetslösheten i Europa. Det skulle betyda mer än halverad arbetslöshet.

Löftet är ett eko från 90-talskrisen. Göran Persson lovade att få ner arbetslösheten under fyra procent. 1997 gav regeringskansliet ut skriften "Vår främsta uppgift". Det var en kort handbok i hur detta skulle gå till. Att få ner arbetslösheten blev alltings mått och jobben styråran för all annan politik. Det fungerade och nu vill Löfven göra samma sak igen.

Inget enfrågeparti

Imorgon ska Stefan Löfven för första gången väljas till partiordförande av en kongress, hittills har hans mandat kommit från partistyrelsen. Då ska han också hålla sitt linjetal som partiordförande. Där räcker det inte att bara prata om jobben. Socialdemokraterna är inget enfrågeparti.

En fråga han måste ta upp är främlingsfientligheten. Arbetarerörelsen är en antirasistisk rörelse. Att ministrar gör skillnad på folk efter hårfärg och polisen jagar folk med "utländskt utseende" visar att kampen för människovärdet måste tas varje dag. Och Socialdemokraterna ska stå i främsta ledet.

Delad föräldraförsäkring

En annan fråga är feminismen. På senare år har det skett en tillbakagång, frågorna verkar ses som mindre viktiga. S-ledningen har dessutom hittills hamnat fel i frågan om delad föräldraförsäkring. Löfven väljs i morgon till ordförande för ett feministiskt parti, han måste visa att han förstår vad det innebär.

En tredje fråga han bör ta upp i morgon är miljön och klimatförändringarna. I Almedalen i somras myntade han uttrycket "hållbar frihet". Sen har det varit tyst. På kongressen tas miljöfrågorna upp på söndag, morgonen efter kongressfesten.

Visa engagemang

När Stefan Löfven sommarpratade i radio berättade han personligt om sin uppväxt i Ådalen, om fosterhemmet, och om sina värderingar. Han är kanske den partiledare som haft längst väg att gå. Det var en Stefan Löfven man vill höra mer av, som brinner, som bottnar, som vill något därför att det är rätt, inte för att opinionsmätningarna säger det.

I morgon har han chansen att vara sig själv igen.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg