ÅSIKT

I sommar borde vi ha Sylvias ångest

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den långvariga torkan ger många klimatångest.
LEDARE

"Det var en besynnerlig kvav sommar, den sommaren de skickade makarna Rosenberg till elektriska stolen, och jag visste inte vad jag gjorde i New York. Jag är fånig med avrättningar. Tanken på att avrättas i elektriska stolen ger mig kväljningar, och det var det enda tidningarna skrev om – feta rubriker stirrade upp mot mig i varje gathörn(…)”

Sylvia Plaths bok om psykisk sjukdom har fått kultstatus inom skönlitteraturen. Vi får följa huvudpersonen och hennes ångest genom en ovanligt varm sommar i New York på 50-talet. Men skulle boken ha skrivits i dag hade den inte börjat med rubriker om elektriska stolen, utan om klimatet.

Sommarångest över hela landet

Sommarångest är inget ovanligt fenomen. Men i år har den brett ut sig över hela landet, och drabbar somliga för första gången. Det som varit ett abstrakt obehag har plötsligt blivit konkret. Värmen som kändes ”härlig” i maj har resulterat i nödslakt, torka och vattenbrist. Och bränder över nästan hela Sverige. Trots det finns det de som inte känner någon ångest alls. De är klimatförnekare, och en del sitter i vår riksdag.

Dagens Nyheter frågade riksdagsledamöter om de oroar sig för klimatet. Medan de flesta svarade ja, svarade tio att de inte oroas alls. De flesta av dem var sverigedemokrater och moderater. Det är inte så konstigt. Expressen har tidigare avslöjat hur klimatförnekande lobbyister påverkat Sverigedemokraternas politik under en lång tid. En av dessa lobbyister kom från ”Stockholmsinitiativet”, en grupp som ifrågasätter allt från FN:s klimatrapporter till politik som ska hindra utsläpp. När Sverige skulle underteckna Parisavtalet om utsläppsbegränsningar var SD det enda parti som röstade nej.

Vill privatisera dricksvattnet

I samma avslöjande visade det sig att högerns och Svenskt Näringslivs tankesmedja Timbro hade haft kontakt med klimatförnekare från SD. Det i sig behöver inte vara oroande. Men nu har samma tankesmedja föreslagit att dricksvattnet ska privatiseras. De vill att grundvattenintäkterna ska säljas till högstbjudande, ”som sedan får sälja vätskan till de jordbrukare som är redo att betala”. En idé som även EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (M) tycker är bra. De verkar tro att marknadsekonomi ska lösa både vattenbrist och klimatkatastrofer.

Får högerpolitik och klimatförnekare bestämma så vet vi i alla fall vad som väntar, och vilka ”lösningar” de kommer plocka fram. Men alla som drabbats av bränderna och torkan runt om i Sverige vet att den politiken inte kan höra hemma i vår riksdag. Ingen ska behöva genomlida den ångest som Sylvia Plath och hennes huvudperson gjorde. Men med årets värmebölja är lite klimatångest bara ett sundhetstecken. Allt annat är bara sjukt.

avZina Al-Dewany

ARTIKELN HANDLAR OM