FP tonar ner kravretoriken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Integrationsminister Nyamko Sabuni.

21 Mars 2009. I valrörelsen 2002 lanserade Folkpartiet språkkrav för medborgarskap. Då började marschen högerut. Folkpartiets socialliberaler hade inte mycket att säga till om när ”Leijonkungen” flirtade med högerpopulistiska krafter.

Det senaste året har Moderaterna, anförda av migrationsministern Tobias Billström, tagit över den rollen. ”Acceptera och bli accepterad!” meddelar Moderaterna. I deras version av Sverige måste personer med utländsk bakgrund lära sig att veta hut.

Nedtoning

Hur svarar Folkpartiet? Deras integrationsgrupp, ledd av integrationsminister Nyamko Sabuni, presenterar en rapport där kravretoriken tonas ner. ”Vi väljer att i denna rapport lägga tyngdpunkten på systembrister snarare än individuella ålägganden, vilket det redan skrivits om i många andra av Folkpartiets rapporter”, står det i förordet.

Flera av förslagen är kloka. Gömda flyktingar ska ha samma rätt till vård som asylsökande. Asylsökande ska få bättre information om var det finns jobb och bostad: ”Det är vår övertygelse att människor som har rätt och riktig information fattar rationella beslut.” Den etniska diskrimineringen beskrivs som ett verkligt problem.

”Bad cop, good cop”

Kravet om en ”medborgarkurs” för medborgarskap finns kvar, men: ”Att tala om specifikt ’svenska’ värden är vilseledande”.

Antingen leker Moderaterna och Folkpartiet ”bad cop” och ”good cop”. Eller så har Folkpartiet tagit intryck av sina dalande opinionssiffror – och vill vinna tillbaka socialliberalerna. Oavsett vilket kvarstår problemet med alliansregeringen. Migrationsministerns politik gör skillnad på ”vi” och ”dom”. Den populistiska marschen högerut, som Folkpartiet inledde, fortsätter.

avÅsa Petersen

ARTIKELN HANDLAR OM