Mejla

Mats Engström

Publicerad:
Uppdaterad:

Persson teg om Lindh-samtalet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Aftonbladet kunde i går visa att Göran Persson spelade en avgörande roll för avvisningen av de två terrormisstänka egyptierna år 2001. Perssons talesman Mats Andersson bekräftar samtalet mellan dåvarande statsministern och Anna Lindh.

Göran Persson förnekar att han tvingat

Anna Lindh till en viss linje, vilket Eva Franchell hävdar i sin bok ”Väninnan”. Talesmannen ger samma version till Aftonbladet som till Dagens Nyheter: ”De diskuterade och kom fram till en gemensam uppfattning som stämdes av med övriga regeringen.”

Läs det en gång till: ”De diskuterade och kom fram till en gemensam uppfattning som stämdes av med övriga regeringen.”

Redan detta är en rejäl nyhet. Hittills har Göran Perssons roll varit dold i molnen från spinndoktorernas rökmaskiner.

Statsministern och hans kontor har en central roll i arbetet mot terrorismen, men ansvaret för avvisningarna har nästan enbart lagts på UD.

Det märkliga är att uppgifterna om samtalet kommer först nu, fyra år efter att KU granskade avvisningarna. Varför har inte Göran Persson berättat det tidigare?

– Vilka han pratar med och inte innan regeringen kommer fram till beslutet är inte relevant, sa Mats Andersson i gårdagens

Aftonbladet.

Men Göran Persson hade ett val. När det blåste som mest hade han kunnat vara tydlig: Jag spelade en avgörande roll för beslutet.

Istället var taktiken i Perssons krets att lägga så stort fokus som möjligt på Anna Lindh, som inte kunde försvara sig. Politiska journalister var inte tillräckligt bra på att följa upp Kalla Faktas prisbelönta avslöjande. Konstitutionsutskottet slarvade i sina utfrågningar.

Göran Persson blev aldrig ordentlig pressad på besked om risken för tortyr, om amerikanska påtryckningar eller om brådskan att få iväg männen från Sverige.

De nya uppgifterna om Perssons roll är ett tungt argument för att KU borde granska

avvisningarna igen. Ett annat skäl är bevisen för att Thomas Bodström fick en genomgång redan 17 december 2001, något han låtit bli att berätta för KU och medierna.

Även säkerhetspolisen har sina spinndoktorer. De ansvariga på Säpo har fått nya, fina jobb. Ändå har alla utredningar slagit fast att polisen bär ansvaret för att CIA tog över på Bromma.

Eva Franchells bok beskriver hur amerikanerna redan i förväg krävde av Säpo att få ”visitera” männen på Bromma. JO kunde aldrig bevisa detta. Nu krävs en ny utredning.

Aftonbladets ledarsida tog tidigt upp Anna Lindhs ansvar som föredragande statsråd. Det var fel att lita på de egyptiska garantierna mot tortyr. Samtidigt hävdade vi att det var många som deltog i besluten. Den bilden förstärks med de nya uppgifterna.

Kontrollmakten måste bli starkare om vi ska slippa liknande händelser i framtiden. Det gäller både riksdagen och medierna.

Ta till exempel fallet med den person som dagens regering utlämnat till Marocko, och som sitter fängslad där, kanske utsatt för tortyr. KU har redan en anmälan på sitt bord.

Av: Mats Engström

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN