Pernilla Ericson

Incelmännen vill inte se världen som den är

Står kvar på stationen när världen förändras

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Överläkaren och psykiatrikern Stefan Krakowski är bekymrad över gruppen incelmän, sa han när han besökte Nyhetsmorgon. Han skriver en bok i ämnet män som lever i ofrivilligt celibat och möts i särskilda forum. Män som anser sig oförmögna att knyta kontakt med kvinnor.

“I deras värld anser de att kvinnorna bara är ute efter män som ser bra ut, och det kanske är en 5–10 procent högst av männen i världen som kan kvala in i den ligan. Alla de andra blir över och känner att det är kört.”

Om den världsbilden var korrekt skulle alltså uppemot 95 procent av alla vuxna män vara singlar.

I Sverige talar man om att det finns ett par hundra aktiva incels. I USA uppskattar man antalet till flera hundra tusen. SÄPO talar nu om gruppen som ett säkerhetshot.

“Feminismen är den stora huvudfienden.”

Högerextremism frodas i forumen. I USA, Kanada och nu senast i Norge har terrorattentat med stark koppling till incelrörelsen genomförts. Philip Manshaus, misstänkt för mord på sin styvsyster och för terrorangreppet mot en moské i Bærum i Norge, har enligt norska tidningar varit aktiv på flera incelsajter. Även svenske terroristen Anton Lundin Pettersson studerade före dådet incel-profilen Elliot Rodgers.

“Ett kvinnohat är den gemensamma nämnaren”, konstaterade Krakowski. “Feminismen är den stora huvudfienden.”

På ett sätt kan man se incelforumens framväxt som ett uttryck för det snabba skifte som skett.

När min mormor föddes hade svenska kvinnor fortfarande inte rösträtt. Högre allmänna läroverk var länge stängda för kvinnor, och öppnades först 1927. Nobelprisbelönade författaren Selma Lagerlöf fick strida för att få sin fars tillåtelse att läsa till lärare, vilket förtjänstfullt skildras i Anna-Karin Palms biografi ”Jag vill sätta världen i rörelse”. I dag dominerar kvinnor på svenska högskolor och universitet.

Män innehar fortfarande merparten av den ekonomiska och reella makten, men skillnaderna jämnas ut. Mycket tack vare lagar mot diskriminering, reformer som avgiftsfria högskolor, inkomstanpassad barnomsorg och föräldraförsäkring med öronmärkta pappamånader. Ansvaret för det obetalda hushållsarbetet ligger numera inte självklart på kvinnor.

Den ekonomiska friheten gör också att kvinnor har möjlighet att välja. De behöver inte som förr en man för att kunna flytta hemifrån eller försörja sig.
Men liksom kvinnor kan välja, kan kvinnor också bli bortvalda. Många kvinnor letar med ljus och lykta efter en kärleksfull partner, och stressar över den biologiska klockan.

Det vill man inte höra talas om i incelforumen.

“Om en kvinna kommer med i en incelcommunity, då kastas hon ut på en gång. För i incelmännens värld kan en kvinna inte leva i ofrivillligt celibat”, säger Stefan Krakowski.

Kvinnohatare världen över har det gemensamt: de klamrar sig fast vid sin världsbild.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.