Mejla

Jenny Wennberg

IS-mammor är inte lämpliga föräldrar

En barndom i al-Hol-lägret riskerar fostra hatiska extremister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Sverige har påtagliga problem med att skydda barnen som sitter fast i al-Hol-lägret. Svenska barn som har mammor som anslutit sig till terrorsekten IS.

Regeringens linje har varit att ta hem föräldralösa barn från al-Hol-lägret. Att det inte räcker är, eller borde i alla fall vara, uppenbart.

Liberalernas tanke är halv

Men det är inte bara regeringen som har påtagliga problem att hantera frågan om hur Sverige egentligen ska göra med a-Hol-barnen och deras mödrar.

Liberalerna och Kristdemokraterna kan tänka sig en tillfällig LVU-lagstiftning som gör det möjligt att omhänderta barn på plats.

Det är en skrivbordstanke med tydliga problem.

Om det överhuvud taget är genomförbart att tvångsomhänderta barnen på plats vet inte ens Liberalerna och Kristdemokraterna själva. Förutom svensk lagstiftning krävs förhandlingar med beslutsfattarna i området där barnen befinner sig. Sedan finns som vanligt internationella konventioner att ta hänsyn till.

Däremot är en sak enkel; svenskar som befinner sig i lägret är Sveriges problem. Men så här långt har vi låtit kurderna i regionen ta ansvaret som egentligen borde bäras av oss.

Hur är det ens möjligt?

Och mammorna?

Om vi inte klarar av att hantera extremister klarar vi inte heller av att hantera potentiella säkerhetshot mot Sverige.

Skulle det gå att tvångsomhänderta barnen på plats återstår ändå mammorna som problem. Vad kommer Sveriges agerande generera för handlingar från mödrarnas sida? Hur kommer Sveriges agerande i förhållande till IS-mammorna påverka barnen på lång sikt?

Det rimliga är att dessa kvinnors handlingar och eventuella skuld prövas av svensk domstol.

Även om tankeverksamheten i opinionen man försöker blidka med den här typen av förslag inte sträcker sig längre än till ”Ta inte hit dem!” måste vi kunna förvänta oss mer av partierna. De som bär det yttersta ansvaret för både al-Hol-barnen och vår säkerhet måste ha en tankehorisont bortom idag och nästa val.

Här kan vi tydligen räkna bort både Liberalerna och Kristdemokraterna. Även om deras tillfälliga LVU-lagstiftning är genomförbar, riskerar den skapa fler problem än den löser.

Tickande bomb

Sverige låter just nu barn växa upp i en miljö inte något barn borde tvingas leva i, vare sig fysiskt, eftersom det saknas allt från mediciner till filtar i lägret, eller psykiskt eftersom en barndom i al-Hol-lägret riskerar fostra hatiska extremister.

Barnen har rätt till skydd. För varje dag Sverige lämnar barnen kvar i lägret ökar risken för en radikalisering av dem.

De svenska barnen i al-Hol-lägret kommer inte sluta existera bara för att regeringen inte klarar av att hantera dem.

Barn som förtjänar en uppväxt de aldrig kommer kunna få i lägret med IS-mammor.

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Ryggradslöst av S att svika al-Hol-barnen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Kristdemokraterna

Sverige

Regeringen